175 jaar Het Loze Vissertje

175 jaar Het Loze Vissertje

“Ook al zijn we pas drie jaar eigenaar, 175 jaar Het Loze Vissertje kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.”

Het is een zonnige dag. Het terras zit vol en het is een komen en gaan van gasten. Toeristen, maar ook lokale Goesenaren en Zeeuwen genieten van hun lunch of drankje. We zitten met Rik Dekker, één van de uitbaters van café-restaurant Het Loze Vissertje aan een tafel binnen, waar het wat koeler is. Djesse de Bruijn, chefkok en mede-uitbater, komt later. “We wisselen elkaar af,” vertelt Rik, “we vinden het belangrijk dat altijd één van ons aanwezig is. Zo blijven we betrokken.”

Drie jaar geleden, september 2020, namen Rik en Djesse de exploitatie van Het Loze Vissertje over dat toen een tijdelijk pop-restaurant was. “Djesse en ik zijn al jaren maatjes. We hebben allebei de hotelschool gedaan en veel ervaring opgedaan in diverse horecagelegenheden. Maar werken in de horeca is tot een zekere leeftijd leuk, wil je écht verder dan moet je stappen maken. Nou, en die hebben we gemaakt!”

Met de hulp van een aantal Goese investeerders startten ze een crowd-funding op, dat het begin werd van hun Loze Vissertje. “Bij de overname hebben al onze vrienden ‘volle bak’ mee geklust om onze droom waar te maken, zo tof.” Echter duurde de start niet voor lang, want na 4 weken open te zijn geweest moesten ze hun deuren weer sluiten voor zes maanden vanwege corona. Ook de tweede sluitingsperiode legden voor de jonge ondernemers geen windeieren. “Tsja, dat was best een pittige tijd, maar we hebben gelukkig doorgezet. Met andere werkzaamheden als loodgieter en stratenmaker en daarbij het verkopen van oliebollen… veel oliebollen, hebben we het gered.”

We maken even een stapje terug, want 175 is niet zomaar wat. Van huiskamercafé, naar herberg, naar café tot het café-restaurant dat het nu is. Tussentijds verdwijnt de naam Het Loze Vissertje voor korte tijd naar ‘de Zeeuwse Kornuit’, tot Hansa Watersport de zaak overneemt voor exploitatie en de oude naam weer in ere herstelt. “Vroeger was dit plekje bij de sluis, de jachthaven en het Goese Sas al favoriet bij vele mensen. Van oudsher werd er gezwommen en van de sluisdeuren gesprongen. Bij het café werd een ijsje of snoepjes gekocht.” Het Havenkanaal van ongeveer vijf kilometer lang, dat het centrum van Goes met de Oosterschelde verbindt, zorgt voor veel recreatief verkeer op en aan het water. “Zestig procent van onze gasten zijn Belgen”, vertelt Rik, “die komen hier voornamelijk om te duiken en het rapen van oesters.” Het aantal bezoekers uit de randstad is ook flink toegenomen sinds de coronatijd. Het is écht een uitje geworden om hier te komen. “Achteraf heeft het ons dus toch nog iets goeds gebracht. Toen we dicht moesten hebben we de tijd genomen om onze plannen goed uit te werken. Vaak ga je na een drukke start mee in de flow van je bedrijf en ben je blind in je eigen zaak.”

Dat Rik en Djesse trots zijn op waar ze nu staan met Het Loze Vissertje staat als een paal boven water. “Het is een plek met historie, ongedwongenheid en sfeer. Mensen komen hier graag terug om een hapje te eten of gewoon een avond vol gezelligheid met vrienden of familie. Van jong tot oud van directeur tot putjesscheper, ze zoeken hier een soort vakantiesfeertje. En iedereen is welkom! We hebben een supergoed en gezellig team van rond de 40 mensen, waar we trots op zijn. We zijn een leerbedrijf, dus er loopt ook personeel van de hotelschool. We werken met lokaal, kwalitatief, verse streekproducten. Onze mosselen en schelpdieren komen uit Yerseke en het ijs van de kaasboerderij uit Nisse!” Feestjes, partijtjes, een barbecues, livemuziek of een DJ, er is altijd wel wat te doen. “Ook op zondag 3 september, we gaan natuurlijk vieren dat we 175 jaar bestaan. Vanaf 13.00 tot 21:00 uur staan hier verschillende foodstands en is er muziek van zeven muziekbands. We maken er een gezellige happening van!” Een mooie afsluiting van de zomerperiode lijkt ons…