Brouwerij het Gansje

Brouwerij het Gansje

“Alles draait hier om het bier! Van het brouwen tot het interieur, van de openingstijden tot het verpakkingsmateriaal. Over alles wordt hier nagedacht, want zo houden we ons eigen gebrouwen speciaal bier betaalbaar voor iedereen.”

We starten het nieuwe jaar goed. Vroeg in de ochtend zitten we aan de ronde stamtafel van Brouwerij Het Gansje waar Ingrid van Dalen ons ‘het eerste begin van bier’ laat proeven. Best bijzonder kun je wel zeggen, want zonder alcohol en de nodige toevoegingen weet je eigenlijk niet goed wat je moet proeven. “Kom maar langs als Ingrid aan het brouwen is”, zei Ben van Dalen, toen we vroegen om eens langs te komen. Nu wil je het geloven of niet… voor een rondleiding door de brouwerij hoeven we niet ver. Deze is namelijk achter in het café! En als Ben ons vertelt over het begin van Het Gansje, de opstart en hoe het nu is na 4,5 jaar, staat Ingrid gewoon bier te brouwen en volgt ons gesprek mee.

“Ingrid en ik kennen elkaar al heel lang, ze was het kleine zusje van een vriend. Hoe ze begonnen is met brouwen?” Ingrid neemt het gesprek over en vertelt hoe ze als 22-jarige op het schaapscheerdersfeest in Nisse bij de stand van Delta Bierbrouwers de eerste keer in aanraking kwam met ‘het brouwen van bier’. “Het is best makkelijk om zelf te maken”, werd haar verteld en ze raakte enthousiast. Ze volgde haar eerste cursus bierbrouwen bij Delta Bierbrouwers en een nieuwe hobby was het begin. Ze brouwde in de keuken in pannen en overal in huis stond voorraad. “Ik ben sinds die tijd een beetje verslaafd geraakt aan het brouwen”, glimlacht Ingrid, “… en eigenlijk nog steeds! Het experimenteren met nieuwe smaken is het leukst.” Waar we ook komen, als echte proevers proberen we alles uit.”

Het brouwen bleef lange tijd een hobby. Ingrid werkt in de kinderopvang en Ben werkte in de automatisering als ‘service manusje van alles’. “Alles waar een stekker aan zat repareerde ik. Maar na 30 jaar werd de werkdruk steeds hoger. Tot Ben bij Hans van de Hoven, de toenmalige kapper aan de Koningsstraat zat en zag dat nummer 9 aan de Magdalenastraat te koop stond. “Ingrid en ik waren gelijk gecharmeerd van het idee in de binnenstad van Goes te wonen.” Ben woont zijn hele leven al in Goes, maar was nog nooit in één van de vele cafés geweest die ooit in het pand hebben gezeten. Van Proeflokaal in 1903, Amstel Bar, Bar Chalet, El Paso, De Luifeltjes, Cheers, ’t Gouden Muiltje, Time Out tot Café Bellevue in 2016 als laatste voorganger. Nee, een café wilden ze niet beginnen, het idee was om boven te gaan wonen en te zijner tijd beneden op te knappen en te verhuren als broodjeszaak ofzo… “Een mooie investering voor mijn pensioen”. We besparen je de details van hun eerste bezichtiging die niet echt fantastisch was, maar tóch gingen ze nog een keertje kijken. “Ik ben best handig, al zeg ik het zelf en wat belangrijk is dat we vooral hebben gekeken wat ik zelf niet kon.” Goed overdacht werd een bod uitgebracht met een mooie constructie, waarbij op 30 december 2016 het pand van hun was.

In drie maanden verbouwde Ben het pand vrijwel eigenhandig op stucwerk en tegelleggen na en 1 mei namen ze hun intrek op de bovenverdieping. “Iedereen bleef maar vragen wat we met de benedenverdieping gingen doen en na vier maanden besloten we wat we eigenlijk allebei al altijd hebben willen doen. Ik wilde eigen ondernemer worden en Ingrid wil graag brouwen. Het café was ontstaan: ik achter de bar en Ingrid aan het brouwen!” De benedenverdieping werd naar eigen smaak ingericht en hier doen Ben en Ingrid bijna alles zelf, van het stofferen van de stoelen en barkrukken toe. “Een leuke anekdote is het verhaal van de tweedehands stoelen, die komen van Marktplaats. Op het moment dat we het adres intypten waar we deze konden ophalen, wisten we dat deze voor ons voorbestemd waren: Magdalenastraat 9 te Heikant!” Op 4 augustus openden ze Brouwerij Het Gansje. De naam ‘Het Gansje’ komt van ‘Brouwerij de Gans’ dat ooit in het ambachtscentrum van de Hollandse Hoeve zat. “Maar dan verkleint, want we zijn niet zo groot.”

Hoewel er sinds de opening van Het Gansje nog nooit een normaal jaar is geweest, hebben ze de eerste jaren doorstaan. “We kijken elke situatie goed aan en passen aan waar nodig. En het wordt nu steeds drukker.” Ingrid brouwt elke dinsdag en soms als het nodig is een dagje meer, per week gemiddeld 100 liter. Blond& Tripel, Bloemig &Fruitig, Dubbel, Amber& Donkerblond en alcoholvrij, waarvan 8 standaard op de tap en 2 op de wisseltap. Ben houdt nauwkeurig bij wanneer welke bieren bij gebrouwen moeten worden en welke van de 25 smaken vervangen wordt door een nieuwe smaak. “Want vooruitdenken hoort erbij, het gisten duurt 4 tot 6 weken.”

Het gezellige knusse café, waar Ben zijn eigen Lp’s draait als achtergrondmuziek, wordt door lokale maar ook door vele bierliefhebbers uit het hele land bezocht. “Er wordt nog vaak verbaasd gereageerd als ‘het bezoeken van de brouwerij’ gratis inbegrepen is bij het boeken van een proeverij”, lacht Ben. “Het boeken is overigens niet nodig, want de proeverij is geïntegreerd in onze bierkaart. Wanneer je maar wilt kun je hier een proeverijtje doen tijdens onze openingstijden. En wil je je favoriet kopen? Dat kan, maar alleen hier in het café. In zijn ‘winkeltje’ verschuilt onderaan de trap, staan alle smaken netjes uitgestald. En heb je geen zin in bier? Geen probleem, voor een koffie, thee, een frisje of wijntje ben je hier ook altijd welkom.

Geen bier is hetzelfde, dat is leuk aan het experimenteren. Zo kreeg Ingrid van een aardappel- en bietenboer in Kloetinge een aantal suikerbieten en maakte na de zomer een eenmalig bouwsel van een hop uit een tuin van een Goese bewoner aan de Beestenmarkt. Momenteel brouwt Ingrid voor het Delta Bier Festival in de Goederenloods op zondag 19 maart. Ook voor de Delta Bierbrouwersclub, waar ze is nog steeds lid van is, brouwt ze. Smoked Porter, Magdalenabier en exclusief voor het festival een Bramenbier. “Als ik ooit een mobiele tap op de kop kan tikken, sta ik ook op andere festivals.” ‘Doe wat je leuk vindt’ is het motto van Ingrid en Ben en dat hopen ze nog zeker met Het Gansje een jaar of 10 te doen!