Goes pakt uit! Voedselbank de Bevelanden

Goes pakt uit! Voedselbank de Bevelanden

“Mensen zoals jij en ik komen hier… we proberen iedereen een warm hart toe te dragen en van de eerste levensbehoeften te voorzien.”

Op uitnodiging van Leen Louisse, coördinator van Voedselbank de Bevelanden brachten wij een bezoekje aan hun locatie in Goes aan de Middelburgsestraat 23. Je hoort en ziet regelmatig de Voedselbank in de media voorbijkomen, maar de rondleiding en het gesprek met Leen heeft ons toch extra even stil laten staan bij wat de Voedselbank en de vrijwilligers die daar helpen daadwerkelijk allemaal doen!

“Op het moment verzorgen wij wekelijks voor 194 adressen in Noord- en Zuid-Beveland aanvullende voedsel- en boodschappenpakketten. Dat zijn in totaal 520 personen. Met de huidige energiecrisis groeit het aantal wekelijks.”
Leen vertelt dat na de zomer het aantal adressen met 6% is gestegen, een aanzienlijke stijging in vergelijking met andere jaren. Gelukkig is deze stijging niet zo hoog als in de randstad, maar toch…

“Wij hebben 52 zeer gemotiveerde vrijwilligers die samen wekelijks de pakketten samenstellen die hier elke vrijdag worden uitgedeeld. Het basispakket van tien vaste producten, bestaande uit brood, vlees, groenten en fruit, wordt elke week gevarieerd en aangevuld met producten die die week voorhanden zijn.”
De vrijwilligers helpen niet alleen mee inpakken, maar halen de spullen voor de pakketten ook op bij bedrijven en distributiepunten. Niet alle mensen zijn in de gelegenheid om de pakketten zelf op te halen, bij 35 klanten worden de pakketten thuisbezorgd met een eigen uit sponsorgiften verkregen bus. Ook de tegenwoordige hoge benzineprijzen worden door sponsorgeld betaald.

“Het uitgiftemoment van de pakketten op vrijdag is altijd een hoogtepunt in het vrijwilligerswerk en geeft mooie ontmoetingsmomenten met onze cliënten.”
Elke dag wordt er hard gewerkt naar het moment dat de dankbare en blije gezichten van de cliënten weer te zien zijn. En ook dat extraatje dat af en toe bij een voedselpakket gegeven wordt leidt vaak tot een extra glimlach.

“Als kinderen jarig zijn krijgen ze een taart die onze vrijwillige taartenbaksters speciaal voor ze bakken.” Leen laat ons de taarten zien die in de koelkast staan te wachten voor de jeugdige jarige job van de week.
De plaats en zorg voor kinderen in de gezinnen die worden geholpen staat bij het werk van de Voedselbank zeer centraal. Armoede betekent ook dat een verjaardag vieren van een kind niet kan. Stichting Jarige Job geeft via de Voedselbank deze kinderen een verjaardag box, met daarin alles wat nodig is voor een échte verjaardag thuis én op school.

“Bij een rondleiding met schoolkinderen vroeg één van de leerlingen: Hoe zien dan de mensen eruit die jullie helpen? We namen de kinderen mee naar de kantine waar een grote spiegel hangt. Kijk daar maar eens in… Ze keken in de spiegel. Het zijn mensen net als jij en ik, die je op straat tegenkomt, die bij je in de klas zitten of in je straat wonen.”

Met deze laatste anekdote bedanken wij Leen voor de bijzondere rondleiding en hopen dat we een steentje kunnen bijdragen aan het dankbare werk dat we hebben gezien.

DOE OOK MEE aan de Goes pakt uit! tikkie-actie voor Voedselbank de Bevelanden! Samen maken we het verschil en helpen we mensen die het hard nodig hebben. Scan de iDealQRcode van de Goes pakt uit! posters die overal in de stad hangen of gebruik de directe link: https://bit.ly/tikkievoedselbank