Al meer dan 100 jaar Cafe Nationaal

Al meer dan 100 jaar Cafe Nationaal

“Het is net of je weer een nieuw café begint! Iedereen is enthousiast en het terras vanaf 12 uur gelijk vol!”

Café Nationale heette het bruine café dat Leendert Cornelis Boudeling iets meer dan 100 jaar geleden opende aan de Grote Markt 30. Door de jaren heen verandert van eigenaren waar midden jaren ’50, toen Gerrit en Jan Luyk het café runden, Café Nationaal een écht ‘wielercafé’ was en nu tot het langst bestaande feestcafé dat de Grote Markt rijk is. “In 1994 kwam het café in onze familie”, vertelt René Verhoef als we Nationaal een bezoekje brengen. “In 2002 werd Nationaal van André, in 2012 heb ik het weer van mijn broer teruggekocht.”


“Het is altijd een café geweest vol gezelligheid, waar op een ‘typische Nationaal-avond’ de jongeren rond 9 uur binnendruppelen, aan de stamtafel beginnen en de muziek een tikje omhooggaat. Tussen 10 en 11 staat het café vol en is dan in een feestmodus die tot 2 uur doorgaat.” “De jeugd die hier komt, vooral uit de omgevingsdorpen, wilt écht feest en dat maken we hier… met vooral Nederlandstalige muziek en een drankje erbij!”, vult Joey Hubers aan. Joey begon met werken achter de bar bij Nationaal, ging een jaartje ertussen uit en kwam in maart 2017 terug als bedrijfsleider. “Zeven tot acht jaar werk ik nu in de horeca. Het begon als een tussenjaar voor mijn studie, maar ben nooit meer weggegaan.” René en Joey halen nog even voor ons hun leukste momenten van Nationaal op die ze niet snel zullen vergeten. “Het WK van 2014 waar de DJ op het balkon stond en de Grote Markt vol kleurde als Oranjeplein. Of de Schuimparty die één keer per zomer werd gehouden!” Over een uit de hand gelopen grap, waaruit de feestjes werden georganiseerd met de drie lokale Dj’s Montis, Roano en Twan, denken ze nog even terug aan de ‘goede ouwe tijd’.

Net als de meeste horecazaken in Goes hebben ze ook hier tijdens de lockdown-periode niet stilgezeten. Een nieuw terras en een lunchkaart met kleine gerechtjes, zoals diverse tosti’s, salades en uiteraard een bittergarnituur. “De nieuwe cocktailkaart van voor de lockdown is er natuurlijk nog steeds.” Nu het terras tot 20.00 uur geopend mag blijven is de kaart aangevuld met een aantal avondmaaltijden. Binnen in het café hebben ze ook niet stilgezeten. “De achterbar is zo aangepast tot een keukentje, dat als we straks weer naar binnen mogen de apparatuur makkelijk weg te halen is om als bar te dienen.” Ook zijn er bij het opruimen van de zolder allerlei spullen uit vroegere tijden gevonden die een plekje hebben gekregen in het café. “De lamp die nu voor in de zaak hangt hebben we helemaal laten restaureren, geen idee waar deze vandaan komt”, lacht René.  Een leuk detail zijn de wapens van de verschillende gemeentes die nu weer zichtbaar zijn. Kijk je rond in het café zien we diverse items die door de tijd hier terecht zijn gekomen of gewoon altijd zijn gebleven: de oude tegeltjes achter de bar, een paar klompen waarvan er één ooit bij de opening is geschonken, de artistieke biertaps of een uitspraak aan de muur die je even bijblijft.

“We zien dat het publiek na de eerste lockdown qua leeftijd iets ouder is geworden, van 16 tot 20 naar 20 tot 24. Die jongeren verwachten we straks ook weer terug en hopen dat de jeugd uit de dorpen dan weer gemoedelijk naast elkaar hier een drankje drinken en een feestje bouwen.
Café Nationaal, door de weeks een gezellig bruin café waar je een prima lunch en avondmaaltijd kunt nuttigen en in het weekend in de avonden een feestcafé voor jongeren. We kijken er naar uit! En dat 100-jarige feestje? Dat gaat het zeker nog een keer van komen…”