Sfeeeer

Sfeeeer

“Ik vond Goes meteen al een leuke stad toen ik hier voor het eerst kwam. Niet te groot, maar wel gezellig! Onze bloemenwinkel in Noord-Limburg heb ik achter me gelaten en ben hier opnieuw begonnen.”

In de Korte Kerkstraat lopen we de bloemisterij Sfeeeer binnen. Martin Lucassen, de eigenaar, legt het bloemstuk neer waar hij mee bezig is en maakt even tijd voor ons. Als er een klant binnenkomt, kijken wij ondertussen rond in de ogenschijnlijke kleine winkel. Maar loop je verder de winkel in word je verrast door drie sprookjesachtig gestylde kamers met een pracht en praal van zijden bloemen, vazen en potjes in allerlei kleuren, vormen en maten, geurkaarsen en meer moois. “Moet je hier eens met kerst komen, dan ziet het er hier nog sprookjesachtiger uit!”

Hoe kom je als Limburger terecht in Zeeland? “De liefde…” Ongeveer tien jaar geleden ontmoette Martin Tom, nu zijn vriend, op een vakantie in Gran Canaria. “Ik kom uit Nieuw-Bergen, een stadje aan de Maas in Limburg. Mijn ouders hadden ook een bloemenwinkel.” Martin vertelt ons over het tankstation van zijn ouders dat uiteindelijk overgegaan is in een bloemisterij. En de bloemisterij die hij samen met zijn broer is begonnen in Gennep na zijn opleiding aan de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen. “Mijn broer heeft de bloemisterij nog steeds, ik besloot naar Goes te verhuizen.”

Martin begon opnieuw in Goes en opende een tijdelijke winkel aan de Veste, waar voorheen de tweedehandswinkel Puk & Muk zat. “Het begin was lastig, maar langzaam begon ik een vaste klantenkring op te bouwen. En toeval bestaat niet, want in de winkel bezocht mij de stagiaire die vroeger in onze winkel werkte in Gennep. Carry Krebbers, oorspronkelijk uit de buurt van Gennep, woonde al geruime tijd in Goes!” Een vriendschap ontstond en Carry en Martin besloten samen Sfeeeer te beginnen in de Korte Kerkstraat. “Na vijf jaar ben ik alleen verdergegaan met Sfeeeer. Carry geeft nu les aan Scalda Groen College , maar helpt mij nog elke vrijdag in de winkel.”
Bij Sfeeeer kun je niet alleen terecht voor een boeket verse bloemen, maar ook voor andere stijlen boeketten. “We maken zijden bloemstukken voor individuele klanten en voor bedrijven, voor op kantoor of in restaurants. Met advies aan huis zoeken we samen naar het passende boeket bij het interieur. De zijden bloemstukken zijn ook te huur voor korte of lange duur. De mogelijkheid van een vast abonnement voor verse bloemstukken bieden we ook aan, deze bezorgen we uiteraard aan huis.”

De verse seizoen bloemen, zoals de pioenroos of de Franse tulp, blijven toch wel Martins favoriet. “Het is jammer dat deze mooie bloemen maar zo kort te verkopen zijn”, glimlacht hij. Aan creativiteit ontbreekt het bij Martin niet. De inkoop van de bloemen doet hij zelf, maar naar beurzen gaat hij niet vaak. “In de bladen en op internet kun je oneindig veel ideeën opdoen. Ook als ik in een andere stad ben, doe ik mijn inspiratie op. Hoe hij verder zijn creativiteit uit? “Ik schilderde vroeger graag, dat zou ik best wel weer willen doen. Maar daar is nu te weinig tijd voor!”
Martin heeft geen spijt dat hij Limburg verlaten heeft voor Goes. “Het enige wat ik mis is het bos”, lacht hij, “dat vind je in Zeeland niet zoals we gewend zijn in Limburg. Goes als stad is in de jaren steeds leuker geworden, ook met de diversiteit aan horeca dat erbij is gekomen. “En…ik ben heel blij met mijn leuke nieuwe collega-ondernemers in dit straatje. Toen ik hier begon was ik bijna de enige in de straat.”

Als we de winkel uitgaan draaien we toch nog even om, om een paar verse bloemen van dichtbij op de foto te nemen. Martin is alweer bezig met het bloemstuk waar hij aan begonnen was…