Horecamakelaar

Horecamakelaar

“Horeca is een klein wereldje! Als ik door de stad loop is er altijd wel iemand die groet. Dat is ook het leuke van mijn werk, ik kom overal en kijk letterlijk en figuurlijk bij ze in de keuken. ”

We zien Bart Brinkman regelmatig door de stad fietsen, in pak en met aktetas. Nieuwsgierig als we zijn vragen we ons dan af welk horecapand er in de verkoop komt of net is verkocht. Want als iemand het weet is Bart het wel. Al 19 jaar is Bart zijn bedrijf aangesloten bij Klaassen Horeca Makelaardij. “Ik heb landelijk nog 23 collega’s. Wij verkopen en het hoofdkantoor doet het aanvullende werk. Mijn werkgebied is Zeeland, mooier kun je het niet hebben! Want Zeeland heeft écht veel leuke horeca en een mooi en gevarieerd aanbod. Je kunt er goed eten en de gelegenheden zien er vaak erg mooi uit.” De helft van zijn werktijd zit Bart op kantoor, de andere tijd is hij op pad, want verkopen vindt hij toch echt het leukst.

Bart komt uit Kortgene, maar woont al 25 jaar in Goes. “Ik heb eigenlijk altijd in de horeca gewerkt, bij Café de Post, Café Mid City … Bij Mid City heb ik het langst gewerkt, 3 jaar. Samen met Virine, mijn vrouw, hebben we drie jaar het Restaurant Zoet van Zout gehad in Kortgene. Toen we het restaurant gingen verkopen kwam ik in contact met een Brabantse makelaar. “Jij kent veel mensen toch”, zei hij. “is dit werk niet wat voor je?” En dat ben ik dus gaan doen.” Een vertrouwd gezicht en naamsbekendheid doen veel in zijn vak. “Je rolt het vak in, als je het goed doet dan weet men je te vinden. Ik heb veel terugkerende opdrachtgevers en door goodwill krijg je meer contacten en vaak heel verschillende. De panden die bestempeld zijn met ‘niet te verkopen’, die vind ik eigenlijk het leukst om te doen ”, glimlacht hij.

Als we vragen wat voor een stad Goes is voor Bart, krijgen we een duidelijk antwoord: “Goes is een goede horeca-stad! Het heeft de continuïteit van de omgevingsdorpen én trekt toeristen aan.” In de loop van de jaren is de horeca veranderd. “Het is geen makkelijke tijd voor de horeca geweest: het gokbeleid, het rookbeleid, het drinkbeleid, ga zo maar door. De Grote Markt was vroeger vol met bijna alleen maar cafés en het was altijd druk met publiek van jong tot oud. Het heeft even geduurd, maar langzaam verdween de één na het andere café. We hebben er ook wel weer mooie zaken voor teruggekregen, de horeca is meegroeit met de tijd. “ Je ziet, ook in Goes, ‘de pleinencultuur’ terugkomen, zowel voor horeca als detailhandel. Historische pleinen als de Vlasmarkt en een plein als het Bleekveld zijn hier voorbeelden van. Een goede tendens, volgens Bart, is ook dat meer ondernemers zelf eigenaar worden van het horecapand. “Brouwerijen gaan steeds minder verhuren.”

Hoe heeft Bart de corona-tijd ervaren in zijn werk? “De eerste maand was het even rustig, maar de tweede maand kwamen er al weer bezichtigingen naar bedrijven in de verkoop. Deze tijd heeft voor creativiteit naar leuke oplossingen gezorgd. Een flexibelere opstelling van huurder en verhuurder, en koper en verkoper. Zo heb ik net een gesprek gehad met een jonge ondernemer die in het buitenland heeft gewerkt en op zoek is naar een pand. Mensen zien altijd kansen, in welke tijd je ook zit. En…horeca is echt afhankelijk van de ondernemer, dat is alles! Als je het niet snapt als ondernemer, kun je nog op een toplocatie zitten en het niet bolwerken.”

Tot slot maken we nog een leuke foto. Waar? Bij één van de mooie plekken van Goes, waar een beetje meer horeca graag gewenst is. ; -)