Bodega de Kookclub

Bodega de Kookclub

“Je moet als ondernemer zelf de slingers ophangen. Met die instelling ben ik ook weer open gegaan en ik ben blij. Blij om iedereen weer te zien en mijn gasten weer te kunnen ontvangen, want die zijn ook blij.”

Je zou restaurant Bodega De Kookclub zo kunnen verplaatsen naar een willekeurige stad in Spanje. Herkenbaar aan de frisse kleuren van de voorpui, maar ook als je het restaurant binnenloopt, hangt er een Spaanse sfeer. “Maar wel met Zeeuws vleugje”, glimlacht Toinet Verschuure, de eigenaresse van De Bodega op de Grote Markt nr.10. Hier voeren tapas en heerlijke wijnen de boventoon van de kaart en ervaar je de authentieke Spaanse keuken. Dat vleugje Zeeuws komt mede door de verse Zeeuwse zeevruchten, waar De Bodega bekend om staat en uiteraard ook door Toinet en haar team zelf.

“Ik ben geboren en getogen in Yerseke”, vertelt ze, “en als 11-jarig meisje vond ik het reuze interessant om mijn oom en tante te helpen in hun Brasserie Sportvisser in Yerseke. Ik sneed een tomaatje of komkommertje en later hielp ik wel eens mee in de viswinkel. Ik was erg leergierig.”
Op haar 16de kreeg ze een bijbaantje bij café-restaurant Het Wapen van Yerseke en ongeveer anderhalf jaar later startte ze bij restaurant Nolet Het Reymerswale.”En daar ben ik 23 jaar gebleven, eerst als leerlinge en later als gastvrouw. Je groeit er in mee, in een restaurant met een Michelin-ster. De gasten die daar kwamen, ook heel veel Belgen, waren best wel wat gewend. Als je jezelf de vraag stelt: Hoe zou ik hier als gast benaderd willen worden en je verplaatst in je gast, dan is je gastvrijheid vrijwel altijd goed.”

Toen haar privéomstandigheden veranderde wilde Toinet graag iets voor zichzelf beginnen. “Laagdrempelig en een mix van mensen die spontaan een koffietje komen drinken, een wijntje met een tapasplankje of lekker komen tafelen. Als je maar gewoon spontaan binnen kan komen lopen, dat is wat ik graag wilde.” Ze ging op zoek. Tot een aantal weken later Bodega de Kookclub te koop stond en alles ineens heel snel ging. “Met hulp uit mijn horeca-netwerk heb ik kunnen starten en samen met een compagnon, de chef-kok, heb ik hier, op 1 februari 2007, de deuren geopend.” Vanaf het begin heeft De Bodega goed gedraaid. “Heel veel mensen uit Yerseke komen hier al jaren en ook nu gunnen ze me het. Ik ben altijd ervan overtuigd dat het me zou lukken een eigen restaurant te runnen.” In 2015 is er binnen verbouwd met een vernieuwde look. Het stadstuintje achter in het restaurant vindt Toinet het meest speciaal.

In 2017 gingen zij en haar compagnon uit elkaar. Met een heel nieuw team en een nieuwe chef-kok, wederom uit haar horeca-netwerk uit Yerseke, startte Toinet een nieuwe periode. Met de verbouwing van het terras is de binnen sfeer van het restaurant naar buiten vertaald en oogt het gezelliger. De Bodega heeft veel gasten uit Goes en omstreken, maar ook de Belgen voelen zich aangetrokken tot haar restaurant. “Belgen hebben iets met Spanje, het genieten van tapas, lekkere wijnen en ze houden erg van zeevruchten. Via de campings in de omgeving of de boten die hier aanmeren, komen ze vaak via mond-op-mond reclame bij ons terecht.”

Eerlijke en verse producten staat bij Toinet bovenaan haar lijstje. “En dan vooral uit Yerseke”, lacht ze. “Ik kan hier creatief zijn met mijn dranken. Ik maakte in het begin al mijn eigen smoothies en maak graag mijn eigen cocktails met verse producten. Een nieuwe uitdaging tegenwoordig zijn de non-alcoholische drankjes. Bij lekker eten horen ook goede wijnen! Sommige wijnen verkopen zichzelf. Maar over de meeste wijnen praat ik met mijn gasten en laat ze verrassen. Als je open staat voor je gasten, dan krijg je vanzelf die openheid terug.”

In de 11 weken dat De Bodega dicht is geweest heeft Toinet veel gewandeld en ook meer contact gekregen met de mensen uit de buurt. Ook met haar gasten heeft ze steeds in contact gestaan. “Ik heb heel veel lieve reacties gekregen. En in plaats van mooie gerechten te delen op mijn social media, deelde ik nu de mooie plekjes van Zeeland waar ik wandelde. Elk bloemetje in mijn tuin heb ik open zien gaan. Voorheen kwam ik nauwelijks in mijn tuin. Nu ga ik als ik laat thuiskom van het werk nog even buiten staan om van mijn tuin te genieten. Samen met mijn gasten gaan we deze nieuwe periode ook weer tegemoet.”