Wethouder Cees Pille

Wethouder Cees Pille

“Goes is een eigenlijk een grote stad in het klein. Je hebt er alles: musea, theater, volop horeca en middenstand. Gouda, waar ik naar school ging, is twee keer Goes, maar de Goese binnenstad is zeker niet kleiner.”

Het is vrijwel leeg op de eerste etage in het Stadskantoor, als Wethouder Cees Pille ons welkom heet. “Jullie zijn mijn eerste fysieke afspraak hier sinds de corona-tijd”, zegt hij, “ook hier werkt iedereen zo veel mogelijk vanuit thuis.” Sinds begin dit jaar is Cees de nieuwe wethouder voor de Binnenstad en heeft in deze maanden van corona best een bijzondere inwerkingsperiode voor zijn nieuwe functie. “Ik ben acht uur per dag aan het videobellen, met telefoon en schermen continue aan. In het begin was het nog formeel en wennen aan de nieuwe situatie. Dat gaat best losjes, een ‘hoi’ van Margo de burgemeester aan mijn dochter die even de kamer in komt lopen, kan gewoon.”

Eind december 2015 startte Cees als Regiomanager Zeeland bij VNO-NCW. “Ook ik had mijn vooroordelen over Zeeland en dacht: wat moet ik nu in Zeeland gaan doen! Maar gaandeweg mijn sollicitatieprocedure ben ik steeds enthousiaster geworden.” Door zijn werk bouwde Cees al snel een groot netwerk op en na een jaar verhuisde hij met zijn gezin van de Kop van Zuid, Rotterdam, naar de Beestenmarkt in Goes. ”We wilden graag midden in de stad wonen en een goede verbinding met Openbaar Vervoer was belangrijk. Goes verraste ons en na twee bezoeken was onze keuze snel gemaakt.”

Dat Goes leeft bij Cees schuift hij niet onder stoelen of banken. “Je hebt een enorm sportaanbod en de scholen staan goed aangeschreven. Wil je naar het theater, een goed restaurant of een knus café, lekker shoppen, het is allemaal binnen handbereik en er is altijd wel wat te doen. Toen ik hier net woonde bestelde ik bij Toko Soerin een Surinaams gerecht dat ze niet op de kaart hadden. Ik zag wat verbazing hoe ik nu dat gerecht kende. Dan ben je toch weer even Rotterdammer. Maar ik leef hier ‘stadser’ dan in Rotterdam. In een stad als Goes kun je goed verbinding maken met mensen, het is een netwerkstad. Bijna iedereen woont en werkt ook in hetzelfde gebied, je hebt niet veel stappen nodig om Goesenaren te leren kennen. De uitspraak dat Zeeuwen stug zijn, is zeker niet waar volgens Cees. “Als je respect hebt voor wie iemand is en interesse toont, heb je snel goed contact. En met een beetje humor en een grapje zo af en toe, waar ik erg van houd, maakt het wat makkelijker. Na een paar weken fietste ik al zwaaiend door de stad. We zijn geen echte Goesenaren, maar wel volledig geïntegreerd.” Cees zijn vrouw werkt bij de Bibliotheek Oosterschelde als specialist jeugd en jongeren, en enthousiasmeert op basisscholen om kinderen meer aan het lezen te krijgen. Hun eigen kinderen roepen zo af en toe wat Zeeuwse woorden over tafel. “Toen we hier naartoe verhuisde was mijn zoon één jaar, we kunnen hem ondertussen wel de eerste Zeeuw in de familie noemen”, lacht Cees.

Cees heeft tijdens zijn studie economie en zijn werk altijd interesse gehad in maatschappelijke vraagstukken en veel contact gehad met ondernemers om het Haagse heen. Via zijn werk bij VNO-NCW in Zeeland is hij het regionale bestuur van de politiek ingerold, kreeg veel te maken met de fractie. De stap naar wethouder Gemeente Goes volgde. “Ineens ben je je een ‘bekende’ en groeten mensen je overal. Je bent 24/7 de wethouder. Of je nu bij de basketbal- of hockeyclub staat of naar de Gamma gaat voor gereedschap, je bent je er altijd bewust van.” Een bestuur waar twee van de wethouders relatief nieuw zijn, is natuurlijk even aanpassen. “Er wordt echt hard gewerkt en iedereen is erg begaan. Soms kunnen dingen vertraagd overkomen, maar je moet je bij besluiten aan procedures houden. En af en toe gaan er dingen ook snel en is iets in twee dagen geregeld.”

Of Cees ‘zijn ondernemers’ in de stad al goed kent? Ja hoor, hij noemt er zo een rijtje op. Van de snackbar tot de kledingzaak, van de kappers tot de restaurants. “Ik probeer regelmatig ondernemers te bellen om te vragen hoe het gaat. Sinds de corona-tijd bel ik zeker drie ondernemers per dag. De ondernemers van Goes hebben kwaliteit en daar zijn ze trots op. Van mij mogen ze best iets minder bescheiden zijn en wat meer uitgesproken. Zeg maar eens dat Goes gewoon de leukste stad van Nederland is. Goes is net een Jack Russell, een klein hondje, maar met een groot hart!”