De Vlijt Linnen

De Vlijt Linnen

“Ik ben met een vrije ondernemersgeest opgevoed en heb altijd graag zelf willen ondernemen. In de winkel ben je altijd bezig en heb je contact met klanten. Dat is wat het leuk maakt.”

De eerste winkeliers doen hun deuren open, maar verder is het nog stil als we door de Lange Vorststraat lopen naar De Vlijt Linnen op nr. 60. Mirjam Witkam gaat ons voor door de smaakvol ingerichte winkel en legt onderweg nog even snel een kussen recht dat scheef op een schap ligt. Dan begint ze te vertellen: “We zijn de 4de generatie die het familiebedrijf runt….”

We worden verrast door een historie van een ondernemersgezin die begint rond 1897, verschillende fases doorgaat van overgroot opa op dochter en uiteindelijk in het nu belandt. “Mijn overgroot opa is ooit begonnen op De Opril, tegenover de Soete Inval. Rond 1897 kwamen er veel Duitse kooplieden richting Nederland op zoek naar een betere toekomst, zo ook hij. Hij verkocht fournituren, garen en band en samen met mijn overgroot oma en drie dochters, hebben ze magazijn ‘De Vlijt’ doorgezet. In 1909 verhuisde de zaak naar de hoek van De Opril en de Rijfelstraat, waar nu Livera zit.” Mirjam haar opa en oma namen De Vlijt over, het was een goed stel samen. Ze werkten hard, haar oma als stille kracht, haar opa meer op de voorgrond. In 1939 werd De Vlijt verbouwd en ontstond in de vorm zoals het nu is.

“Mijn vader ging in de zaak in 1954. Mijn moeder komt uit Groningen, ook uit een ondernemersgezin. Ze heeft haar hele leven met mijn vader in de zaak gestaan.” De zaken gingen goed en in 1970 werd de ‘buurman’ Café de Pol erbij gekocht, het pand waar nu CherryLin zit. Na een aantal jaar werd de algemene handel in textiel lastiger en besloten ze zich te specialiseren. In een nieuw pand aan de Beestenmarkt werd een beddenspeciaalzaak met linnengoed geopend. Toen bleek dat de winkel aan de Beestenmarkt te veel uit de winkelroute lag, verhuisde ‘De Vlijt Linnen’, via een korte omweg, uiteindelijk naar de Lange Vorststraat.

Samen met haar broer Mark is Mirjam eigenaresse van de twee zaken in Goes en Middelburg. “We hebben ons aangesloten bij Linolux, een samenwerkingsverband van 20 linnenwinkels in Nederland.” De luxe van goede en mooie kwaliteiten huishoud textiel, dekbedden en hoofdkussens, is wat Mirjam in hun winkel aanbied. Merken als Bedding house, Vandyck en Essenza, maar ook hun eigen merken Livello voor bed textiel en Dreamstar voor de functionele artikelen als kussens en moltons. “Kwaliteit staat voorop, maar voor een betere prijs. Samen met 2 andere dames ontwikkelen we deze collectie volgens de laatste trends voor slaapkamer en badkamer. Dit doen we in kleurbokken, zo combineert de badkamerjas qua kleur en dessin met het dekbed set. Hoe leuk is dat! We hebben een aantal designers, die voor ons werken en via een importeur wordt de collectie geproduceerd. Zo komt mijn creativiteit tot zijn recht”, lacht Mirjam. Ze staat niet graag stil met de winkel en kijkt vooruit. In 2017 was de laatste grote verbouwing. “Op een dag kwam ik de winkel binnen en dacht, nu is het écht tijd om te verbouwen, dit kan niet meer. Je moet aan de onderkant blijven groeien en continu blijven vernieuwen en bijsturen. Met diverse mooie accessoires vullen we onze collectie aan en ‘kleden we de winkel aan’. We hebben ook een webshop, die steeds belangrijker wordt.” Klanten kijken op de webshop om zich te oriënteren en komen naar de winkel voor advies. “In de winkel zie je de kleuren en kwaliteiten natuurlijk veel beter en kunnen we ook persoonlijk advies geven.”

Aan het einde van ons gesprek toont Mirjam vol trots ons haar ‘kleine museum’ aan foto’s en oude advertenties. Dat maakt haar verhaal over de 4 generaties familiebedrijf compleet!