deeltwee vandaag 1 jaar!

deeltwee vandaag 1 jaar!

“Wij zijn nog steeds verwonderd hoeveel kleding er nog elke dag gedoneerd wordt.” Zo fijn!

Vandaag is het een precies een jaar geleden dat Marc en Wouke Dorst hun tweedehands- en vintage kledingwinkel deeltwee aan de Gasthuisstraat 16 openden. Een mooi moment voor ons om bij Wouke in haar winkel langs te gaan. In de gezellige zithoek, waar de thee en koffie voor de vrijwilligers altijd klaarstaat, vertelt Wouke ons hoe haar idee is ontstaan, hoe alles ‘reilt en zeilt‘. Tijdens ons gesprek worden er tasjes met kleding afgeleverd door verschillende mensen, die vaak nog even door de winkel lopen, op zoek naar een leuk item. Roswita en Engelien, de vrijwilligers van vandaag zijn druk in de weer. “Er zijn altijd mensen in de winkel en er is altijd genoeg te doen”, glimlacht Wouke.

“Kleding heb ik eigenlijk altijd al leuk gevonden en de laatste jaren ben ik steeds meer tweedehands gaan kopen. Het is een sport geworden om leuke dingen te vinden en tegelijk duurzaam bezig te zijn.” In februari 2021 ontstond het idee bij Wouke ontstond om een non-profit tweehandskledingwinkel te beginnen en de opbrengst aan goede doelen te schenken. “Voor goede doelen, omdat wij tevreden zijn met wat wij uit onze twee bedrijven halen en daarbij duurzaamheid: er is genoeg kleding in de wereld, de winkels hangen er vol mee. En als iets nog goed maar gebruikt is, maar je bent het zelf beu, waarom dan niet een ander er blij mee maken?” Wouke legde het idee voor aan Marc en besluiten het gewoon te gaan doen.

Zogezegd, zo gedaan! De naam deeltwee werd geboren begin maart 2021 is er een Facebook en Instagram pagina. Hier doet Wouke een oproep om kleding te doneren. “Bizar… een dag na de oproep stroomde de kleding binnen en vanaf dat moment elke dag, ongelooflijk!” Ook de oproep voor vrijwilligers trok de aandacht. “Binnen no time hadden we een team van mensen die graag mee wilden werken, van jong tot oud. Inmiddels hebben we zelfs een lange wachtlijst.” Al snel vonden ze het pand aan de Gasthuisstraat en begin mei kregen ze de sleutel. In de zes weken die volgden werkten ze met man en macht om alle kleding uit te zoeken en te prijzen, de winkel een likje verf te geven en sfeervol in te richten met uiteraard allemaal tweedehands meubels.

Gemiddeld komen er per dag zo’n tien zakken kleding binnen. De kleding wordt dezelfde dag nog uitgezocht of het heel en schoon is en wordt meestal gelijk geprijsd. “Dat is best een uitdaging, maar ik kan inmiddels heel snel prijzen”, lacht Wouke. “Het is elke keer weer een verrassing om de kleding die binnenkomt te bekijken. Er zitten vaak mooie items tussen, soms zelfs nog met het originele prijskaartje eraan.” Dames- heren- en kinderkleding, maar ook schoenen, tassen en sieraden kunnen gebracht worden. De kleding wordt door de vrijwilligers gestoomd en ingehangen. “Zo hangen er elke dag nieuwe items in het rek. De vaste klanten komen soms twee keer in de week even snuffelen naar nieuwe pareltjes. Er zijn ook steeds meer toeristen die ons weten te vinden.” Bij binnenkomst springt de gouden kast ons gelijk n het oog. “Daar hangt onze ‘gouden collectie’, onze meest unieke en exclusievere items. Ook is er een zwarte kast met vintage kleding, de enige kleding die Wouke speciaal inkoopt. “Deze kleding is wat ouder, soms meer dan 30 jaar, maar daardoor juist weer hip!”

Het team van deeltwee telt 26 vrijwilligers. “De jongste is hier 13 en de oudste 75. Elke vrijwilliger heeft haar eigen kwaliteiten. Het uitzoeken en prijzen van de kleding, het adviseren aan klanten, en het verzorgen van de etalage. Roswita vindt het werken met mensen het leukst en de gezelligheid in de winkel. Ook Engelien vindt het contact met andere vrijwilligers en de klanten erg fijn. “We hebben een verscheidenheid aan klanten: moeders met jonge kinderen, hippe jongvolwassenen, maar ook bijvoorbeeld een oudere gepensioneerde mijnheer die hulp vraagt met het kopen van kleren voor zijn vrouw in het verzorgingstehuis.” Wouke regelt veel op de achtergrond en vanuit huis, maar staat zelf ook zo’n twee middagen in de week in de winkel voor het helpen van klanten, het maken van een praatje en het uitzoeken en prijzen van kleding. “Ik vind het altijd fijn om in de winkel te zijn! In de drukke periodes haal ik tussendoor nog een aantal kledingzakken op, om deze ‘s avonds thuis uit te zoeken en te prijzen.” Sinds kort heeft deeltwee ook een betaalde kracht. De tijd die Wouke in het werk stak werd veel te gek. Deze keuze geeft mij wat meer vrije tijd.”

“We zijn een onafhankelijke stichting en zitten niet vast aan bepaalde goede doelen.” Dit jaar hebben Marc en Wouke gekozen voor Sheltersuit, een stichting die warme jassen uitdeelt aan daklozen; International Justice Mission (IJM) een organisatie die wereldwijd strijdt tegen moderne slavernij en Stichting Het Vergeten Kind die zich ontfermt over kinderen uit ons eigen land van ie de thuissituatie niet fijn is. “Wij hebben alle drie de doelen na een half jaar al €12.500 kunnen schenken. Aan het eind van het jaar verwachten we dat bedrag zeker nog een keer te kunnen doneren. Daarna kiezen we weer nieuwe goede doelen. Het is zo’n mooi gebaar dit samen met ons team te kunnen doen.”

De ‘nieuwe’ wintercollectie van nu al meer dan 250 kledingzakken staat al geprijsd klaar en opgeslagen om na de zomers in de winkel te worden gehangen. “We gaan een aantal dagen dicht en werken met z’n allen keihard om de winkel winterklaar te maken.” De kleding kan altijd in de winkel worden ingeleverd, maar ook op de tien inleverpunten die deeltwee heeft in Goes en omgeving, te vinden op hun website. “Sinds kort halen wij ook kleding op bij nabestaanden van overledenen. Als een dierbare overlijdt is het vaak emotioneel om de kleding op te ruimen. Wij helpen daar graag bij. Het is fijn voor nabestaanden als de kleding een goede bestemming krijgt… een deel twee te geven.” Als we de winkel uitlopen denken we allebei toch even aan onze eigen klerenkast…