Bibliotheek Goes: “The third place home”

Bibliotheek Goes: “The third place home”

“The third place home, dat is wat wij hier graag bieden: een plek waar je jezelf kan zijn.”

We zitten al vroeg in ‘de huiskamer’ van Bibliotheek Goes, behalve wat personeel is er nog niemand. Robin Bierens haalt voor ons een kopje koffie in de nog niet bemande horeca. “Dat moet toch niet zo moeilijk zijn”, zegt hij glimlachend. Begin van dit jaar is Robin benoemd tot de nieuwe directeur-bestuurder van Bibliotheek Oosterschelde. “Het bevalt me goed. Hiervoor werkte ik bij Bibliotheek West-Brabant, dus de branche is herkenbaar. Met veel plezier ben ik begonnen op deze nieuwe locatie met leuke collega’s.” Dertig bibliotheken in zes gemeenten in Zeeland vallen onder Robin zijn verantwoordelijkheid, waaronder Goes. “Bibliotheek Goes is één van de nieuwste bibliotheken van het land en natuurlijk zijn we daar trots op!”

Vanaf de verhuizing tot de opening van de nieuwe locatie aan het Kolveniershof, afgelopen september, zijn we regelmatig een kijkje gaan nemen en hebben foto’s gemaakt. “Behalve dat het een prachtige bibliotheek is geworden, waar we veel aanvragen krijgen vanuit het land om ons te komen bezoeken, zien we dat de mensen die hier dagelijks of wekelijks komen ontzettend positief zijn. Bij de oude locatie draaide een bezoek om de collectie, nu komt men voor veel meer.” Of je nu een krantje gaat lezen op het grote podium, in de huis-, tuin- of familiekamer rustig komt kletsen of voorlezen voor je kids of in één van de ‘coconnetjes’ met elkaar vergadert of huiswerk maakt. Op het horecaplein ontmoet je elkaar onder het genot van een bakje koffie of thee met een versnapering. Het kan en gebeurt hier allemaal. “Ik zit regelmatig op het horecaplein, zo hoor en zie ik wat er binnenkomt en hoe mensen reageren. We genieten als hier iemand spontaan aan de piano gaat zitten en groeten de man die elke dag op het podium in de grote stoel zijn krantje leest. De bibliotheek heeft meer een maatschappelijke functie gekregen met een mooie collectie boeken en meer.”

Dat ‘meer’ zijn onder andere de cursussen: ‘Taalhuis’ (Nederlands praten in het Taalcafé), ‘Klik & Tik’ (leren mailen, internetten, hoe werk een computer), ‘Werken aan werk’ (hulp bij solliciteren); de Werkplaats met een eigen keuken, waar je met een groep een leuke activiteit kunt organiseren; ÇoderDojo (programmeren voor jongeren 7-17 jaar); ‘Boekstartochtend’ (voorlees- én muziekmomentje voor de 0-4 jarige) of ‘Babybieb’ (workshop met je kleintje 0-2 jaar). “We organiseren ontzettend veel activiteiten, zowel digitaal als in de Bibliotheek zelf, voor jong en oud. We merken dat jongeren nu veel meer een bezoek komen brengen voor de activiteiten, maar ook gewoon komen chillen op het podium. Niet alleen als bestuurder, maar ook als vader zie ik dat de jeugd veel minder leest en meer digitaal georiënteerd is. Hier willen we als Bibliotheek op inspelen en een aanbod creëren waardoor jongeren het weer leuk vinden om naar een bibliotheek te gaan. Het contact met scholen is hierbij belangrijk.”

Samenwerken met niet alleen andere bibliotheken in de regio Zeeland en West-Brabant, maar ook synergiën vinden met bibliotheken door het hele land is volgens Robin een must voor de toekomst. Waar landelijk de bibliotheken het niet makkelijk hebben de afgelopen jaren, mede door Corona, heeft Bibliotheek Oosterschelde een kleine groei gemaakt. “Als Bibliotheek ben je afhankelijk van een gemeente en is een proactieve rol belangrijk om deze financieel draaiende te houden. De samenwerking met de gemeente Goes is gelukkig erg goed. Zo hebben we onlangs samen de campagne ‘Veilig fietsparkeren’ gestart, om duidelijk zichtbaar te maken waar je je fiets kunt parkeren rond de bieb. De bereikbaarheid van Bibliotheek Goes staat bij ons centraal. Je staat soms verbaasd dat er mensen zijn die nog niet weten dat we zijn verhuisd.” Als pilot gaat de bieb één keer in de maand op de Koopzondag open. “Die middag zal er een zondagprogramma worden georganiseerd met bordspellenmiddag livemuziek of een mooie lezing! Ook hier gaan we lokaal de samenwerking opzoeken met de muziekschool of een andere muzikale happening.”

Lopen we samen met Robin nog een rondje om foto’s te maken, ontdekken we weer een paar weetjes, die té leuk zijn om niet te vertellen. WAAR! Daar vind je boeken over waargebeurde verhalen; @BOEKENBAZEN de boeken voor jong adults; ONTDEK een hoekje met boeken in andere talen voor jong en oud; PLAY THE PIANO het podium om aan te schuiven aan de piano. Robin is beretrots op hun Bibliotheek Goes, dat is overduidelijk! “Mijn passie voor de komende jaren is om van Bibliotheek Goes een toekomstige en robuuste bibliotheek te maken, de bijzondere positie die we nu hebben ook zo te behouden. Thuis is je first home, werk en school je second. Bibliotheek Goes is the third place home!”