KOG Center

KOG Center

“‘t Kom Oalemaele Goed! Een positieve instelling, dat is waar we bij ons voor staan. Iedereen heeft één of meerdere talenten en daar gaan we samen naar op zoek.”

Soms komt er iets op je pad waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen. Zo werden wij regelmatig op Zo Goes getagd door fotograaf Kristian de Winter en kregen we een mailtje van Miriam Luitwieler of we iets konden betekenen voor het KOG-Center op bedrijventerrein de Poel. We legden een link en wat bleek… Kristian heeft zijn eigen fotografie-bedrijfje opgezet met de hulp van KOG-Center. Normaliter sturen wij gelijk een mailtje terug met het antwoord dat we alleen binnenstadondernemers vertegenwoordigen, maar iets triggerde ons om een keertje langs te gaan en een kijkje te nemen. We kennen beide het KOG-Center niet en zijn dan ook zeer onder de indruk na onze eerste kennismaking.

“Mijn vader Chris Bal is acht jaar geleden voor zichzelf begonnen met KOG-Center, toen nog aan de Houtkade”, begint Sabine Bal te vertellen als we samen met Miriam in de kantoorruimte zitten boven in het grote pand aan de Dirk Dronkersweg nr.8. Na meer dan 20 jaar in de zorg bij ter Valcke te hebben gewerkt, begint Chris met het onderhoud aan scootmobielen in Goes en omstreken. Op een dag komt er een jongen de werkplaats binnen. Zijn moeder komt met de vraag of haar zoon stage mag lopen bij Chris. “Mijn vader zag gelijk dat deze jongen wat meer hulp nodig had om te werken, hij was autistisch. Zoals mijn vader is, nam hij de jongen aan en daarmee ook de zorg om hem met wat extra aandacht te begeleiden. Vriendjes van de jongen klopten aan en hielpen ook mee in de werkplaats. Het was gezellig en de jongens hadden lol, iedereen kon wel iets om Chris te helpen en ze wilden graag leren om verder te komen. “Ik zag hoe de zaak groeide en ben mijn vader gaan helpen.” Na een studie pedagogiek aan de HZ in Vlissingen werkt Sabine volledig mee. Dankzij het contract met Inkoop jeugdhulp Zeeland zijn ze gegroeid tot wat het nu is: KOG-Center, een scootmobielwinkel en werk/leerbedrijf voor diverse doelgroepen voor heel Zeeland.

“We begeleiden hier jongeren tussen de 14 en 18 jaar die vastlopen in het onderwijs”, legt Miriam uit. Miriam is traject begeleidster en is onder andere verantwoordelijk voor de toetsing van het traject dat de jongeren bij KOG doorlopen. “Ze komen thuis te zitten of zijn nog niet toe aan een vervolgopleiding door verschillende oorzaken: depressies, autisme, adhd, maar we helpen ook jongeren met een gameverslaving, die extreem gepest zijn of door een thuissituatie bij ons binnenkomen. Via een leerplichtambtenaar, hulpverlener of hun ouders komen ze bij ons terecht. Wij zijn een veilig vangnet.” Miriam vertelt hoe ze de jongeren uit hun eigen comfortzone halen en handvaten bieden om in kleine stappen op zoek te gaan naar hun toekomstperspectief. “We gaan samen op zoek naar hun talenten: wat zijn je eigenschappen, waar ben je goed in, maar vooral welke beroepen heb je interesse in en waar wil je naar toe? En dat alles met structuur en een gezond ritme.”

We worden rondgeleid door het enorme gebouw van KOG. We beginnen uiteraard waar het allemaal mee begon, de winkel met scootmobielen. Hier staat Chris en vaak heeft hij hulp van een jongere die graag wil leren hoe je verkoopt in een winkel. ‘De keuze is reuze’ laten we maar zeggen. Tal van modellen, vaak op maat gemaakt voor een specifiek gebruikersdoel. “Hier is bijvoorbeeld de strandrolstoel ontstaan! Deze maken we ook voor ‘Wensambulance Nederland’, waar mensen in hun laatste fase van hun leven nog eenmaal de zee en het strand willen zien. Samen met de jongeren maken we deze strandrolstoelen: lassen, elektronica en fotografie om alles te filmen en fotograferen.” Onze rondleiding gaat verder: Een creatieve ruimte, een plotter/stickerafdeling met ook naaimachines, een ICT- en gamekamer. En gaan we naar beneden dan zijn er diverse werkplaatsen waar gelast, getimmerd en gesleuteld wordt aan auto’s, scooters en andere voertuigen. Er staat een heftruck, een oldtimer en zelfs een boot, waar samen aan gewerkt wordt om deze op te knappen. “Chris komt elke keer weer met iets waar hij tegenaan loopt”, zegt Sabine trots.

We staan verbaasd over de gigantische grote ruimte achter de winkel. “Alle activiteiten die hier zijn ontstaan, zijn voortgekomen door de talenten van onze deelnemers. Hebben ze een idee, dan bouwen we dat samen. Zo is de bovenverdieping van dit gebouw eigenhandig gebouwd, de fitnessruimte ontstaan in coronatijd om actief te blijven en willen de jongeren muziek maken dan bouwen we samen een muziekstudio. We denken hier in oplossingen en iedereen helpt mee. Binnenkort krijgen we dan ook onze eigen kapsalon om te leren knippen, verven en highlights zetten, naar wens van onze dames.” Als we teruglopen naar boven, ruiken we een heerlijke baklucht van verse brownies uit de kantine komen. Ook in de keuken kun je je talent kwijt. Daar staat de pooltafel, een extra ‘therapeut’ voor de ontspanning. Joshi, de huishond, loopt gezellig achter ons aan als we foto’s maken. “We hebben meer dieren, maar die staan ons weiland in ’s Gravenpolder. Daar kunnen ze helpen de dieren te verzorgen en leren met machines te werken, zoals een kraan.”

Middels het 5-fase model van het traject dat eenieder doorloopt wordt bijgehouden in welke fase een deelnemer zich bevindt. “Blijf je lang in een bepaalde fase hangen, gaan we een oplossing zoeken hoe we een fase verder komen. Zo blijft ons zorgplan gewaarborgd.” Met een team van traject- en werkbegeleiders, een kwaliteitsmedewerker, vrijwilligers en stagiaires van divers scholen begeleiden ze de jongeren naar hun doel: Goed in je vel zitten, een diploma en/of rijbewijs halen, doorstromen en de wereld weer in kunnen: terug naar school, stagelopen bij een bedrijf of zelfs je eigen bedrijf beginnen, zoals Kristian de fotograaf. “In samenwerking met scholen en het RBL onderzoeken we mogelijkheden hiervoor en kiezen we de beste weg die past bij iedere individuele deelnemer.”
Ook jongvolwassenen die langer de tijd nodig hebben hun talenten te ontwikkelen of getraind willen worden in een stukje zelfstandigheid zijn welkom bij KOG-center. “Ook met deze deelnemers werken we aan concrete doelen en een plan voor hun toekomst.”

Als we naar buiten lopen hebben we een goed gevoel. We hopen een beetje mee te hebben geholpen het KOG-Center nog bekender te maken in Zeeland en omstreken. Een fantastisch zorginitiatief voor jongeren die met een positieve instelling een nieuwe toekomst wordt geboden. Het komt allemaal goed!

Meer info: www.activiteitenkogcenter.nl
De website van Kristian de Winter is www.fotografieinzeeland.nl