Fit20 Goes

Fit20 Goes

“De mensen de hier komen trainen willen geen bodybuilder worden. Het gaat hier om het fit en soepel blijven. En dat alles in 20 minuten per week!“

Als we fit20 Goes aan het Bleekveld 23 binnenlopen, wachten we nog even in het voorhalletje. We horen Husman Thomas, de eigenaar en personal trainer, de ‘20 minuten-sessie’ afronden. Als de deur van de trainingsruimte opengaat, passeren twee oudere heren ons naar de uitgang. Met een vriendelijk ‘tot volgende week’, zwaait Husman ze uit. “Leuk”, denken we even verrast door de leeftijd van de heren en volgen Husman de koele trainingsruimte in.

“Mijn bezoek, want zo noem ik mijn klanten hier, is heel gevarieerd. Zowel in leeftijd als gezondheid, fitheid en postuur. De persoonlijke aandacht is hier het belangrijkste: wat kan jouw lichaam aan om je fit en soepel, zeg gezond te blijven. Door goed te luisteren naar ieder individu en dat extra schouderklopje te krijgen in mijn intensieve training, hou je het vol en heb je resultaat.”

Toch zijn wij beiden nieuwsgierig hoe dat kan, in enkel 20 minuten één keer per week? Husman lacht: “Ja, die vraag krijg ik vaker.” Hij laat ons een afbeelding van een spiervezel zien en vertelt over de type spiervezels één tot en met vier en wat voor een activiteit hierbij hoort. “Als je lichaam het toelaat, gaan we je lichaam zo benaderen wat het aankan. Iedere persoon heeft zijn eigen grens en die zoeken we samen op.” Met de acht apparaten die in de trainingsruimte staan, krijg je in 20 minuten een total body work-out en de stimulans die nodig is om dat beetje extra te doen. Een weekje rust heeft het lichaam nodig om afvalstoffen in het lichaam af te voeren. “Mensen zijn van nature lui, hoeft het niet dan doe je het ook niet! In de gewone sportschool ga je meestal niet tot de max. En hoe vaak zie je een jogger een sprintje trekken? Het seintje van je lichaam en dat extra zetje daarna, daar gaat het om.”

Met de drukke dagelijkse bezigheden van mensen, ontbreekt het vaak aan tijd om te sporten. Bij fit20 kun je gewoon in je dagelijkse kleding komen, je transpireert niet dus douchen en omkleden is niet nodig. “Heel makkelijk om als vast moment in je week in te plannen, voor of na je werk…of tussendoor.”

In 2016 is Husman gestart met fit20 Goes. “Ik werkte in de IT-business en heb me in de jaren opgewerkt. Tot de crisis kwam en na een reorganisatie moest ik eruit.” Husman kwam terecht in de bouw tot hij na een aantal jaren op het punt kwam met de vraag: Wil ik dit werk voor altijd blijven doen? “Ik kwam ergens een quote tegen: ‘Succesvolle mensen doen dingen die ze leuk vinden’ en ben bij mezelf eens goed te rade gegaan. Wat is dat dan voor mij? Wat vind ik leuk? Ik ben al heel mijn leven een gedreven sporter, ik ga graag met mensen om en ben van nature een vrolijk mens. Ik lach altijd, ben mezelf en hou van een beetje lol maken.”
Met dat gegeven ging Husman googelen en kwam Walter Vendel tegen, de oprichter van fit20. “Ik vond het gelijk interessant en heb de telefoon gepakt, hier wilde ik wel meer van weten.” Walter nodigde Husman uit om zelf te ervaren hoe een training van fit20 voelt. “Ik dacht dat doe ik wel ff, Ik ben een ervaren sporter en train veel. Maar dat viel best tegen, het was pittig… zeg maar zwaar. Het concept sprak me aan en ik was enthousiast een fit20 Goes te starten!”

Zo sceptisch als Husman was voor hij de fit20-training zelf ervaarde, was ook de PZC-schrijver Emile Calon toen fit20 Goes net gestart was. “Ik heb Emile 3 maanden gratis training aangeboden en daarna mocht hij zijn ervaring in de PZC zetten. Hij nam de uitdaging aan en na drie keer trainen voelde hij al resultaat. Het artikel dat hij hierover schreef, hangt ingelijst hier aan de muur!”
Na een aantal jaren in de Stadspoort te hebben gezeten is fit20 in mei dit jaar verhuisd naar de nieuwe locatie aan het Bleekveld. “Ik ben hier terecht gekomen via een klant, in plaats van 20 minuten getraind, hebben we 20 minuten gebabbeld”, lacht Husman. “Ik ben echt blij met deze locatie, passanten komen hier binnenlopen of zien het bord hangen als ze op het terras zitten.”

“Iedere dag als ik opsta denk ik: Yes, Ik mag weer! Ik ben mezelf in mijn werk en heb met al ‘mijn bezoek’ een band. De adrenaline die vrijkomt na het behalen van een prestatie geeft extra energie, ook aan mij als personal trainer. Daar doe ik het voor!”

Link naar krantenartikel PZC