Shoeby Goes

Shoeby Goes

“Thuis noemen ze me Shoeby. Je werkt hier een jaar of heel je leven. Het familiegevoel dat je krijgt als je bij Shoeby werkt, draag je automatisch ook over op de klanten. Stap je bij ons de winkel binnen, dan willen we dat je je thuis voelt… een soort huiskamergevoel.”

Lotte van Nieuwehuijze, pretty in pink, begroet ons vrolijk als we Shoeby Goes aan de Grote Markt binnenlopen. We kennen Lotte al een tijdje vanuit een andere winkel aan de Lange Kerkstraat, maar sinds vorige week is ze de nieuwe shopmanager van Shoeby Goes. “Gezellig, dat jullie er zijn! Willen jullie koffie?” In onze ooghoek zien we Cinthia achter een rolrek naar ons zwaaien. Cinthia werkt al langer bij Shoeby en heeft samen met Jessica, de tijdelijke shopmanager, Shoeby Goes opgestart. “Ik kom zo hoor, maar ik wil deze keer niet op de foto!” We lachen en samen zoeken we achter de schermen een rustig plekje om de twee meiden te laten vertellen over Shoeby als bedrijf, de winkel in Goes en over hunzelf.

Op 14 april dit jaar opende Shoeby haar eerste eigen winkel in Zeeland, in Goes. “Vanaf die tijd is het alleen maar druk, drukker en heel erg druk geweest. Ook al is Lotte nog maar kort bij Shoeby, ze begint te vertellen hoe Shoeby is ontstaan alsof ze al er al jaren werkt. “Er was eens… ”, we beginnen weer te lachen. “Ruim vijfendertig jaar geleden openden John en Mieke van Deursen de eerste Shoeby winkel in Den Bosch. Wat op zeventig vierkante meter begon met alleen schoenen en bijouterie, is uitgegroeid tot ongeveer 225 winkels en een eigen webshop.” Er worden een aantal anekdotes verteld over wat Mieke en John allemaal voor hun klanten overhadden. “Dit terwijl de centrale gedachte altijd onveranderd is gebleven: Shoeby staat voor ongelooflijk veel persoonlijke aandacht en service, gezellige winkels op strategische locaties en een trendy collectie in een herkenbaar handschrift voor het middensegment.”

“Denken in mogelijkheden”, zegt Lotte, “zo zijn ze groot geworden.” “En altijd overal een feestje van maken”, vult Cinthia aan. Jill en Mitch, de kinderen van Mieke en John, waar ook hun kinderkledinglijn naar is vernoemd, werken inmiddels ook in het familiebedrijf. “Een enorm betrokken en gedreven leiderschap, waar je als medewerker gelijk een familiegevoel wordt meegegeven. Je moet hier écht een passie hebben voor het vak, dat wordt van je verwacht.”
“Ik ben via LinkedIn benaderd door Jessica”, vertelt Lotte als we haar vragen hoe ze bij Shoeby terecht is gekomen. “Samen met Cinthia is Jessica op zoek gegaan naar geschikt personeel voor de nieuwe winkel Goes. Het enthousiasme en de doorgroeimogelijkheden binnen Shoeby hebben mij doen besluiten hier te komen werken. Na de starterscursus op het hoofdkantoor in Rosmalen, gegeven door de eigenaren, ben ik in Goes ingewerkt en in de nieuwe winkel in Middelburg gestart. Hoe hecht je in een paar weken tijd met een team kan zijn werd me gelijk duidelijk, toen ik ineens werd gevraagd of ik van Middelburg weer terug wilde naar Goes, maar nu als de nieuwe shopmanager. Heel gaaf, in Goes ligt toch mijn hart!”

“Ook op straat spraken wij gewoon meiden aan”, vertelt Cinthia, “op zoek naar het juiste personeel. Zagen we een leuk verzorgd uiterlijk met een modieuze uitstraling, dan nodigden we ze uit voor een gesprek. We willen hier graag dat je eruitziet alsof je naar een feestje gaat. Eenmaal aan het werk merk je snel of de passie voor het vak er is bij iemand. Want dat moet je hier écht hebben!”
Cinthia, oorspronkelijk geboren en getogen Middelburgse, is drie jaar geleden bij Shoeby gaan werken. “Ik woon al 23 jaar in Bergen op Zoom en had een kantoorbaan.” Ze organiseerde wel eens kinderkledingparty’s en ontmoette zo Jessica, die haar voorstelde bij Shoeby. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek op het hoofdkantoor zei Mieke: Ik zie je zo zitten met een kaasplankje en een rosétje. Jij straalt gezelligheid uit!” Cinthia werd aangenomen als duo manager in Brabant, samen met Jessica. “Toen ik werd gevraagd of ik Goes mee wilden opstarten, zei ik gelijk tegen mijn man: ik ga terug naar Zeeland om te werken. Ik vind het hier heerlijk en als het moet, schakel ik zo om naar het Zeeuws!” Als personal shopper is Cinthia de oudste in het jonge team van Goes.” Een verfrissend gemixt team qua leeftijd: ervaring, enthousiasme en energie is een goede basis als team om te werken.”

Vanaf de opening heeft Shoeby zich welkom gevoeld in Goes. “De mensen zijn blij en in de drie maanden die we open zijn, hebben we al veel vaste klanten.” Zo vertellen ze over de klanten die weten op welke dagen de nieuwe leveringen binnenkomen en in de middag gelijk de winkel bezoeken; over oma, moeder en twee jonge meisjes die elke week een bezoekje brengen, altijd startend met een bakje koffie; de appjes en mailtjes die over en weer gaan naar klanten als er iets passends voor ze binnen is. “Alles voor de klant, dat doen ze tot het uiterste bij Shoeby. Ook elke zondag zijn we open als één van de weinige winkeliers hier in Goes, maar trekken daardoor veel toeristen naar de winkel.” Ze kennen de vaste klanten bij naam en sturen ze een kaartje met hun verjaardag.

“De VIP avonden die we hier houden zijn feestjes, met een hapje en een drankje in de hand lopen de dames rond in ons walhalla van kleding.” Ook verzorgen ze kinderfeestjes waar de ouders aan het eind van de middag de modeshow van hun kids komen bewonderen of sponsoravonden waar een gedeelte van de korting naar de club gaat. “Zo heeft een volleybalteam laatst meer dan €1000,- voor hun club opgehaald en samen de grootste lol beleeft.” Ook de VIP-collecties bij Shoeby zijn enorm populair. Met bekende Nederlandse stylisten worden er speciale collecties gecreëerd die in de winkels en de Shoeby webshop worden verkocht. “Kim Remijnse, de jonge Zeeuwse voetbalster bij Sparta, zetten we regelmatig op de foto voor de socials.”

Als we tot slot van ons bezoek foto’s in de winkel maken, wordt alles nog even keurig netjes gelegd en recht gehangen tot in de perfectie. “Zo doen we dat bij Shoeby, alles tot in het detail.”