Boutique Hotel Rijks

Boutique Hotel Rijks

“Kleinere kamers en monumentale details die behouden moesten blijven. Een hele uitdaging! Maar het motto van mijn vader en Team Leisure is: het denken in oplossingen en niet in problemen. Een net iets andere indeling maakt elke kamer uniek in vorm en inrichting. Het karakteristieke van het Rijksmonument geeft de luxueuze en intieme sfeer met het stijlvolle interieur, dat beetje extra.”

Laura Kloeg, de hotelmanager van Boutique Hotel Rijks, heet ons welkom in de hotellobby van het oude Manhuis aan de Zusterstraat. Jessica, de frontofficemanager lacht ons vriendelijk toe vanuit de receptie. Ons oogt valt gelijk op de imposante trap, herkenbaar in de historie van het monumentale pand dat vele functies heeft gekend.

“Als meisje van vier jaar kwam ik al naar Zoutelande, mijn familie had daar een vakantiehuisje. Wij woonden in Rotterdam, maar vele vakanties brachten we door in Zeeland. Mijn vader kocht het strandpaviljoen Kaapduin Dishoek in Dishoek en verruilde deze vijf jaar later voor Beach Hotel Zoutelande. Zo is hij eigenlijk begonnen in de hotellerie.

Laura woont sinds twee jaar in Zeeland, sinds twee maanden in Goes, en heeft het hier erg naar haar zin. “Ik heb altijd in Zeeland willen wonen, maar ben voor de liefde naar Goes verhuisd. Als je uit een stad als Rotterdam komt is Zoutelande, hoe mooi het ook is, een te groot verschil. Goes is een karakteristieke en sfeervolle stad, en daarbij van alle gemakken voorzien. Als ik ’s avonds nog even naar de supermarkt wil, dan kan dat. Daarbij ben ik gewend me snel aan te passen waar ik ben.” De jonge 29-jarige werkt sinds twee jaar in het bedrijf van haar vader Michel Kloeg. Na de studie Toerisme en een master Vrijetijdswetenschappen begon ze als hotelmanager bij Hotel Kaap West in West Kapelle. “Het zat er natuurlijk in dat ik in het bedrijf van mijn vader zou gaan werken, ook mijn broertje heeft net zijn studie Hotelmanagement afgerond. Nu ook Hotel Rijks erbij als hotelmanager is een erg mooie stap.”

Laura vertelt ons vol enthousiasme hoe het plan van het Hotel Rijks is ontstaan. Het bekijken van het pand, de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en die als uitdagingen omzetten met creativiteit in oplossingen. “De kozijnen van de deuren moesten behouden blijven, sommige deuren zijn 1.70 m hoog”, glimlacht Laura, ”en niet alle kamers zijn even groot. De tegeltjes aan de wand in de gangen zijn ook nog authentiek, net als de trap, waarbij je goed op je hoofd moet letten, qua hoogte. Ook de oude balken vind je nog terug in een aantal kamers, soms niet op de meest handige plekken, maar het creëert een unieke sfeer voor elke kamer.” We krijgen een rondleiding, waarbij Laura ons alle specifieke details van de ruimtes verteld. De ontbijtzalen, de bar, de kleine ruimte waar nog een oude gootsteen staat verborgen, die behouden moet blijven. Maar ook een aantal van de 35 kamers, die elk weer een verrassing is om te betreden. Het uitzicht op de prachtige tuin met prieel, de kerktoren, de inventiviteit om extra licht in de kamer te creëren of het plafond met de prachtige oude balken. Ook de vijf familiesuites in de vleugel naast het museum zijn uniek. We lopen via de oude manhuispoort, het binnenplaatsje op om de suites te bereiken, die Laura ons vol trots toont. “De inrichting, entourage, beleving, …. die maken dit hotel bijzonder.”
“Hotel Rijks is echt een stadshotel. In onze overige familiehotels in Zeeland, alle gelegen bij strand en zee, ligt de functie van de kamers of appartementen anders. Die zijn ruimer en lichter, daar loop je bij wijze van spreken nog met het zand aan je voeten van het strand naar binnen. In dit stadshotel beleef je naast je verblijf ook de stad en zijn charme. Dit is ons enige hotel waar geen restaurant in zit. Goes heeft voldoende keuze in goede restaurants, zo blijven wij bij de ‘core’ van het hotel.”

Alle 40 kamers van het hotel zijn verkocht aan beleggers, alleen van de exploitatie is de hotelketen Kloeg Collection de eigenaar. “Deze constructie is uniek voor onze hotels in Zeeland, alleen in ons nieuwe Hotel Zeeuws Licht in Dishoek, dat in mei opengaat, zijn wij wel eigenaar van een aantal kamers, de appartementen in de rest van het hotel zijn van particuliere investeerders.”

“Helaas hebben we geen spectaculaire opening gehad vanwege de corona-tijd en de strenge regels. Vandaar dat we een proefslaap-actie hebben georganiseerd, waar we de gasten voor een leuke introductieprijs hebben kunnen laten genieten en kennis kunnen laten maken van ons hotel. Met restaurant Kale en de Bril zijn we de samenwerking aangegaan om onze gasten een culinair diner op de kamer aan te bieden.” Ook al hebben we niet de officiële classificatie van een vier-sterren hotel vanwege de kleinste kamers, maar onze service en kwaliteit is zeker een vier-sterren-plus. Alles draait om gemak, design en service. We zijn héél trots dat we het oude Rijksmonument een nieuw leven hebben ingeblazen!”