Sinke Linnenclub

Sinke Linnenclub

“Wij verkopen eigenlijk nooit een ‘nee’, maar proberen altijd een passende oplossing te vinden. Service is onze kracht, kwaliteit en vakmanschap onze speerpunten.”

Het leuke van een familiebedrijf is dat er altijd nóg een verhaal te vertellen is, een stukje historie van een ondernemersfamilie. We zijn bij Sinke Linnenclub aan de Lange Vorststraat 31-33 en samen met haar man Jan, vertelt Marleen de Bart ons over de familie Sinke en hun familiebedrijf.

“Je kunt wel zeggen dat we een ondernemende familie hebben”, vertelt Marleen. ”Mijn opa en oma komen van de Grote Markt nr.2, mijn overgrootouders hadden daar Sinke-de Graag Goud- en Edel smederij, waar nu Wijnbar Vini zit.” Ze hadden een zoon en twee dochters en voor elk kochten ze een zaak: aan de Klokstraat nr.7 (het voormalige Foto Verschoore), aan de Lange Vorststraat nr.8 (Van Uffelen) en het huidige pand van Sinke Linnenclub.

“Mijn opa en oma Sinke begonnen met deze winkel in 1963, met slaapkamer-interieur. Ze verkochten hier bedden, stoelen, poefjes, maar ook vitrage. De ‘Klokstraat’ was een klassieke interieurzaak met meubels, tapijten en overgordijnen; de ‘Lange Vorst 8’ was een moderne interieurzaak.” Zo had elke winkel een andere doelgroep. Oma Sinke was een echte zakenvrouw en samen met opa runde ze winkel. “Opa Sinke deed daarnaast alles wat hij leuk vond”, lacht Marleen, ”we gingen met de kleinkinderen altijd op pad met hem. Erg ondernemend, ook met leuke dingen. Hij was bijvoorbeeld heel actief bij AV’65 en later bij VV Goes. Dan was oma weer boos, want dan moest ineens het personeel van de winkel voetballen!”

Langzaam veranderde de collectie van de winkel steeds meer richting textiel. Ze verkochten nog wel bedden, maar textiel nam de overhand in de collectie. “De winkel ging over van moeder op dochter en Jan en ik hebben de winkel in 1995 overgenomen.”Van alleen de bezorging, rolde Jan na een aantal jaar ook de verkoop in en Marleen en Jan staan nu samen in de winkel. De verkoop van vitrage en overgordijnen stopte toen Marleen haar moeder in 2000 stopte met werken en ze specialiseerden zich in de verkoop van bed-, bad- en tafelmode. “We hadden toen nooit kunnen bedenken dat textiel een mode-item zou worden, zo is de markt veranderd. We verkopen nu allerlei speciale maten van matrassen, dekbedden en overtrekken. Ook tafellinnen is in elke maat bij ons leverbaar.”

Sinke Linnenclub heeft in al die jaren een grote vaste klantenkring opgebouwd in Goes en omstreken. Ook toeristen uit België en Duitsland, die elk jaar naar de Zeeuwse kust komen, brengen elke vakantie trouw een bezoekje aan de winkel. “Het is altijd leuk om bekende gezichten terug te zien. Veel winkels in Goes hebben een vaste klantenkring, veel steden hebben dat niet meer. Onze service gaat ver, dat is ook een reden waarom onze klanten terugkomen.” Zo bezorgt Jan regelmatig bij klanten in het land, maar komt het ook voor dat hij naar Duitsland rijdt om hun producten af te leveren. “Dat doen we niet elke dag”, glimlacht Jan, “maar die extra service maakt het dat ze naar je winkel terugkomen.”

Sinds 6 jaar heeft Sinke Linnenclub ook een webshop. “Het kost veel tijd en energie, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het versterkt de verkoop. Er zijn veel klanten die heel gericht naar de winkel komen voor iets dat ze hebben gezien in onze webshop. In de winkel adviseren we ze verder met de juiste keuze. Vaak ziet een klant ook iets in de etalage vanwege het mooie plaatje, maar we zien al snel wat echt geschikt is voor deze klant. Het is geen compleet pakket wat wij hier verkopen, maar alles kan op de individuele klant gecombineerd aangeboden worden. Omdat we zelfstandig zijn kunnen wij die tijd ook nemen voor de klant, dat zie je niet overal.”

Het belletje van de winkel begint te rinkelen, tijd om nog wat foto’s te maken voor het te druk wordt. Met weer een stukje Goese familiegeschiedenis rijker sluiten we af…