Wijkagent Marinus Prins

Wijkagent Marinus Prins

“Ons wordt gevraagd het liefst elke dag een sfeerbeeld van je wijk te geven, zeker in deze tijd. Daarom is het belangrijk op vele manieren zichtbaar te zijn als wijkagent, zowel fysiek als in de media.” 

“Als wijkagent van het centrum blijf ik graag op de hoogte van wat er speelt. Dus met jullie goedvinden blijf ik in de app?” Met dit bericht introduceerde Marinus Prins zich op de ‘binnenstadsapp’ van de Goese ondernemers. Waarom ook niet?, dachten we en vroegen hem of hij het leuk zou vinden om en keer met ons af te spreken.

We ontmoeten elkaar in het hartje van ‘zijn wijk’, de Grote Markt. “Ik werk nu 14 jaar bij de politie en ben 5 jaar geleden vanuit Gelderland naar Zeeland verhuisd. Mijn vrouw is Zeeuwse.” Sinds die tijd werkt Marinus bij het Politieteam Oosterscheldebekken en sinds 2017 als wijkagent. “Eerst was mijn wijk nog verdeeld in Goes-west en een gedeelte van het centrum, nu ben ik verantwoordelijk voor het gehele centrum, ’s Heer Hendrikskinderen en ’s -Heer Arendskerke. Als wijkagent ben je namens de politie het gezicht van de wijk, het aanspreekpunt en de verbindende factor naar de gemeente. In de dorpen zijn de persoonlijke connecties en de problematieken anders dan in het centrum, dat verschil maakt het werken in de wijk afwisselend.”

Dat Marinus graag in het centrum van Goes werkt, maken we al snel op uit zijn woorden. Gezelligheid, nog veel lokale ondernemers, kleine pleintjes als de Vlasmarkt en Beestenmarkt, de binnenstad haven, parkjes en niet te vergeten de ganzen. “Goes is écht een Ganzenstad”, lacht hij. Inmiddels kent hij veel ondernemers, zowel in de horeca als in de winkels. Tijdens zijn dienst loopt hij rond met de fiets aan de hand en probeert altijd even langs te gaan bij verschillende ondernemers. “Persoonlijk contact is heel belangrijk, zeker in deze periode. Als mensen je kennen, word je eerder aangesproken als er zich iets verdoet. De introductie van de Alert-app is een goed voorbeeld om nog beter samen te werken en het werkt erg goed.”

De ‘Goes Alert-app’ is in 2016 opgezet door Judith Keyzer en Sjoerd Barends namens de winkeliersvereniging, waarop meldingen worden doorgegeven door winkeliers om elkaar alert te maken van verdacht gedrag van personen in winkels. “Voor ons een fantastisch initiatief vanuit de ondernemers om nog beter ons werk te kunnen doen. Uiteraard moet er ook altijd een officiële melding naar de meldkamer worden gedaan door de winkelier als zich iets voordoet.”

Door de weekenddiensten die Marinus om de week draait, beleeft hij het centrum niet alleen overdag, maar ook in het Goese nachtleven. ”Daar heb je weer met heel ander publiek te maken, het uitgaanspubliek. Het uitgaansgedrag onder de jongeren is in de tijd veranderd, het is goed dat je ook door hen gehoord en gezien wordt. We maken regelmatig een praatje op straat en spreken hun aan op hun gedrag indien nodig. Het zijn leuke diensten om te draaien. De jeugd zit veel op social media en doordat wij ook op Instagram te vinden zijn, maakt dat onze zichtbaarheid onder de jeugd nog groter. Zelfs als in dienst draai in burgerkleding kleding wordt ik nog wel eens aangesproken met: Hallo agent!”

Sinds 4 jaar heeft Goes het “Project Keurmerk Veilig Uitgaan” en dat heeft een positieve ontwikkeling met zich meegebracht. “Er worden nu bijvoorbeeld Boa’s om mede zorg te dragen voor de goede sfeer. Er zijn minder horecagelegenheden voor de jongeren als voorheen, dat merk je uiteraard wel. Toch is het nog altijd druk op de uitgaansavonden, vooral op de 25+ avonden, die worden nog steeds goed bezocht. Nu de horeca in deze periode is gesloten is het wel erg rustig. Hoe drukker, hoe leuker het is om te werken!” glimlacht hij.

Hoe was het om als nieuwe agent in een nieuwe stad te starten? “Je kijkt met een hele andere blik en zeker als nieuwe agent is het goed om een ‘frisse’ blik te hebben. Goes is een stad, maar voelt als een dorp en als wijkagent gedraag je je dan toch anders. Het belangrijkste is dat de mensen mij, wijkagent Marinus, kennen en dat we samen deze binnenstad tot een veiligere plek maken.”

Marinus vertelt over de veiligheidstrainingen die afgelopen jaar zijn gegeven waaronder ‘Boef in de stad’ en het thema ‘Winkeldiefstal’. “In deze laatste training zijn circa 30-40 ondernemers door een externe trainer van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) een avond van tips voorzien hoe om te gaan met diefstal in je winkel en hoe te voorkomen. Dit soort trainingen zou ik graag nogmaals organiseren met nog meer deelnemers.”

We praten nog even verder over de veiligheid in de binnenstad qua fietsers, scooters en het autoverkeer en het speerpunt van de gemeente en de politie ‘Ondermijning’. “Dat is de verweving van de onderwereld met de bovenwereld, een huidig maatschappelijk probleem. De gemeente en de politie besteden hier veel aandacht aan en trekken hier samen in op.”

“Niet al mijn werktijd is voor de wijk en het kan wel eens voorkomen dat als ik een berichtje krijg soms even geen tijd heb, omdat ik met een andere melding verderop in ons gebied bezig ben. Het is ook belangrijk dat we uitleggen wat er allemaal mogelijk is, maar ook wat er niet mogelijk is voor ons. Wij kunnen of mogen niet alles.”

Na ons gesprek gaat Marinus verder met zijn ronde door de stad…met zijn kenmerkende fiets in de hand.

Volg ook de politie via:
Facebook: https://www.facebook.com/politieOSB

en op Instagram: https://www.instagram.com/wijkagenten_goes