Nooy Wol en Fournituren

Nooy Wol en Fournituren

“Ik brei en haak alles zelf. Gelukkig helpt mijn moeder ook nog mee. Ze is nu een trui voor de etalage aan het breien, anders laat ik namelijk nog wel eens een steekje vallen!” grapt Kathelijne.

Veertien meter aan fournituren en 534 kwaliteiten brei- en haakgaren op kleur gesorteerd. Dat zien we als we ‘Nooy Wol en Fournituren winkel’ binnenlopen aan de Lange Vorststraat. “Vanaf 1936 wordt er hier op nr. 30 al wol verkocht, het vroegere ‘Weefhuis’ “, begint Kathelijne Messbauer te vertellen. “Mijn moeder heeft het pand gekocht in 1987 en gekozen om ook wol te gaan verkopen, ze breidde toch al. Daarnaast ook kleinvak artikelen. Mijn oom Hans Nooy had op nr. 5 en 7 in de Lange Vorststraat de winkel ‘De Tinnen Kroese’ en was erg te spreken over Goes.”

Sinds 5 jaar heeft Kathelijne de winkel van haar moeder overgenomen en verkoopt dagelijks meters wol, maar ook handwerk en fournituren. “Breien is van alle tijden, echter men komt er nu meer voor uit dat het niet tuttig is…ook BN’ers. Pinterest, Instagram en Facebook, het wordt volop gedeeld met ideeën. Het duurzaamheidsbesef in deze tijd speelt ook mee, er wordt meer gewaardeerd met wat we hebben en wat we zelf kunnen maken.”

Sinds scholier van 15 loopt Kathelijne al rond in de winkel. “Het was mijn eerste zaterdagbaantje. Ook tijdens mijn studie in Den Bosch, Tilburg en Amsterdam heb ik hier nog gewerkt, alleen in mijn afstudeerfase heb ik ‘een pauze’ gehad. De inkoopbeurzen, die ik altijd samen met mijn moeder bezoek, heb ik nooit overgeslagen. Ik heb plezier in mijn vak en veel klanten die geheel op mijn advies vertrouwen.”

Er zijn nog maar weinig echte wolwinkels in Zeeland. Kathelijne noemt er vijf ‘aan deze kant’. “Wol wil je voelen en zien! Het aanbod in mijn winkel is zo divers dat je naar je eigen smaak je haak of breiproject kunt samenstellen, in alle prijsklassen. We hebben veel vaste klanten die hier al jaren komen. Maar ook nieuwe, jonge meiden die willen leren breien en heren!” Ze vertelt over een klant uit Zuid-Afrika die elke twee jaar komt speciaal voor angora wol en de heer uit Thailand die al jaren breiwol besteld om sokken te breien. Engelse, Duitse en veel Belgische klanten brengen regelmatig een bezoek aan de winkel of laten hun wol of fournituren opsturen. “Mijn jongste klant is acht en mijn oudste klant is 103. Ik heb al heel wat generaties in de winkel gehad. Bij de jongeren begint het vaak met een bolletje halen voor oma en worden ‘aangestoken’ omdat ze geïnspireerd raken door wat je allemaal zelf kunt maken.”

Kijken we rond in de winkel, zien we voorbeelden van truien en vesten geëtaleerd, maar ook gebreide knuffels, gehaakte tassen en sierhaakwerk. De bollen garen zijn gepresenteerd op kleur, twee tot drie kwaliteiten per vak, en vaak met een proeflapje erbij om te tonen hoe het eruit gebreid uitkomt te zien. Een aantal kwetsbare garens zitten in doosjes die ons vol trots worden getoond, zoals zijde, merinoswol en zelfs hennep! “Ik verkoop alle dagen sokken wol, maar er is zoveel meer dat je met wol kunt doen: punniken, macrameeën, haken, van het maken van onderzetters, babymutsjes en zelfs lange onderbroeken tot hippe plantenhangers, kussens en plaids. En vergeet niet mijn fournituren, ik ben volgens mijn klanten de enige winkel in Goes die nog schoudervullingen verkoopt!”

Inspiratie voor haar winkel haalt Kathelijne uit ban alles. Vanuit de bladen, internet tot aan de inkoopbeurzen, haar favoriet is de voorjaarsbeurs in Köln. “Daar komen alle merken die er op de wereld zijn samen en die merken maken je collectie.” Zo komen haar leveranciers bij haar in de winkel met de mooiste producten, maar ze haalt ook inspiratie uit gewoon ‘een rondje door de stad’, een winkelstraat of het bos. “Ik heb een ideeënboekje”, lacht ze, ”ik schrijf daar alles op wat ik tegen kom en nog iets mee wil doen. Wist je bijvoorbeeld dat in Mechelen een hele laan met bomen is aangekleed met breisels? Dat hebben ze in Kats met het hele dorp gedaan. Hoe leuk is dat?”

Een eerlijk advies is de beste service. “Regelmatig adviseer ik tegen nog niet zo ervaren ‘breiers’ die met een te ingewikkeld patroon komen, eerst uit te proberen met goedkoper garen voor ze een dure investering doen. En als ik iets niet mooi vind, dan hoor je het ook en dat wordt vaak toch gewaardeerd. De klanten die iets met mohair of angora willen breien, adviseer ik bijvoorbeeld eerst een klein draadje wol in hun BH te dragen om te testen op allergie. Klanten waarderen eerlijkheid en komen vaak eerder terug.”

Het enthousiasme van Kathelijne voor haar vak draagt ze over op haar klanten, ook de jongere klantjes. “Zo heeft de dochter van Den Hertog hier tegenover de BSO aan het breien gekregen.“
En ook wij lopen met een bolletje in de tas de winkel uit… 😉