Weerwerk Goes

Weerwerk Goes

“Ik scan graag dia’s, want dat is duidelijk en hoef ik niet zoveel na te denken. Vandaag scan ik een vakantie op Tenerife, vorige week in Florida en in Disneyworld. Zo kom ik nog eens ergens.”

We maken niet vaak een uitstapje uit de binnenstad, maar de aanvraag die we kregen van Thalasha Deelen van Weerwerk Zeeland aan de Houtkade in Goes vonden we een uitzondering waard.
Weerwerk biedt individuele begeleiding en dagbesteding aan mensen met psychische klachten en/of autisme en Thalasha is hier werk- en woonbegeleidster. Samen met Amber, de stagiaire, vertelt ze ons iets meer over Weerwerk en met name over Scanwerk, een onderdeel van het dagbestedingsprogramma voor hun deelnemers.

“Misschien denken jullie wat een kale ruimte waar we nu in zitten”, zegt ze, “maar dat vinden onze deelnemers juist erg prettig. Niet te veel schilderijen of tierelantijnen, dat prikkelt te veel. Net als het werk dat ze hier doen tijdens hun dagbesteding. Sommige doen graag altijd hetzelfde, andere variëren een beetje, maar nooit te veel. Wij helpen ze hier op weg. En het liefst doen ze werk dat vooral zinvol en nuttig is, werk dat teruggaat naar een klant.”
De deelnemers die bij Weerwerk naar de dagbesteding komen zijn heel divers qua leeftijd en achtergrond en komen hier terecht via zorginstanties, speciaal onderwijs of melden zich particulier aan. “Voor iedere deelnemer wordt hier een activiteit gezocht dat bij diegene past.”

Scanwerk, een geliefde dagbestedingsactiviteit, is het digitaliseren van dia’s, negatieven, foto’s en videobanden. Ook het digitaliseren van cassettebandjes, lp’s en documenten doen ze hier. “Dit doen we voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Zo zijn we op het moment de administratie voor een hotel in Middelburg aan het digitaliseren en laatst wilde een ander bedrijf al hun documenten, opgeslagen in een enorme scheepscontainer, ook laten digitaliseren”, glimlacht Thalasha. “De kosten bij ons zijn laag en de enige voorwaarde die wij stellen is dat er geen tijdsdruk is voor onze deelnemers.”

De corona-tijd heeft wat nieuwe opdrachten opgeleverd. “Er zijn veel mensen die hun zolder hebben opgeruimd. Het is leuk om te zien hoe dankbaar mensen zijn als ze na jaren weer foto’s of video’s terug zien.” Toch is het aangeboden werk teruggelopen en is Thalasha druk op zoek naar nieuwe opdrachten op het gebied van scanwerk. “Het idee is ontstaan om het scanwerk gratis aan te gaan bieden voor verenigingen, stichtingen en goede doelen. Zo ontstaat er een win-win situatie, wij houden onze deelnemers aan het werk en deze instanties, die vaak ook bestaan via sponsering e.d., kunnen hier gratis hun werk laten scannen.”

We zijn inmiddels erg nieuwsgierig geworden om een aantal deelnemers aan het werk te zien. In eenvoudig ingerichte kamers, uitgerust met diverse apparatuur en computers, nemen we een kijkje in de keuken van het dagelijks werk. Vriendelijk worden we begroet. ”Hoi, Ik ben Dennis en werk hier al zes jaar.” Dennis laat ons zien hoe hij een dia in de apparatuur doet en wat er dan gebeurt. “Ik ben een multi-tasker. Als het scannen lang duurt kijk ik tussendoor een serie of speel een spelletje. Het is fijn dat het makkelijk werk is, ik doe het graag.” Het voornaamste doel van scanwerk is niet de winst, maar dat de deelnemers iets doen dat ze bezighoudt en nuttig voelen. “Met alle extra’s doen we samen iets leuks, zo zijn we vorig jaar met de groep naar de Efteling geweest.”

Naast de gezamenlijke ruimte, waar een grote kachel staat en een zelfgemaakte lange houten tafel, zijn er deelnemers apparatuur aan het demonteren: elk onderdeeltje en schroefje wordt gesorteerd in bakjes. Trots wordt het werk aan ons getoond. Buiten in de werkplaats treffen we Rachid, die ons laat zien wat hij allemaal heeft gemaakt van hout: krukjes, een spel dat hij heeft nagemaakt, maar ook een bank, die je kunt omtoveren tot picknicktafel. Op het buitenterras staan grote houten groentebakken, die straks in het voorjaar weer beplant worden en zo zijn er nog veel meer dingen die door de deelnemers ondernomen worden.

Als we het terrein van Weerwerk aflopen praten we nog even na wat we allemaal hebben gezien deze ochtend en hoe graag we een oproep doen aan particulieren en bedrijven om ‘weer werk’ te creëren voor deze mensen. Dus bij deze …ben je een vereniging, stichting of goed doel en heb je nog scanwerk liggen? De Scanwinkel van Weerwerk doet dit gratis voor je!