Intersport Goes

Intersport Goes

“We hebben een zeer gevarieerd aanbod aan sportartikelen in de winkel. Van alles dat er in de winkel hangt, weet ik ook alles!”

“Ik kom zo hoor!”, roept Sjoerd Barends als we Intersport Goes binnenlopen. De winkel is nog maar net open en een nieuwe aanlevering sportartikelen staat te wachten om uitgeladen te worden. Sjoerd helpt nog even mee om de vele dozen snel een plek te geven, uit het zicht voor de foto’s die we van zijn sportzaak gaan maken. “Het staat hier eigenlijk nooit stil. Het is niet meer alleen de fysieke winkel, maar ook de ‘digitale’: via webshop, mail en app gaat er ook verkoop ‘over de toonbank’.”

Halfjaren tachtig nam Sjoerd zijn vader de sportzaak Zentra Sport Lamain aan de Lange Kerkstraat nr. 40 over. De winkelnaam werd omgedoopt naar Sport Score, dat na een aantal jaar weer veranderde in Sporteon. Rond 1997-1998 werd voor het merk Intersport gekozen en in 2001 verhuisde de winkel naar de Klokstraat nr.5, het huidige pand. “Ik ben vanaf mijn twaalfde in de winkel komen helpen”, vertelt Sjoerd verder, ”het meehelpen met uitpakken van dozen, een beetje helpen op een braderie of de zomermarkt in de stad. Na school fietste ik elke dag naar de winkel om tennisrackets te bespannen. Zo rol je er een beetje in.” De studie na de middelbare school werd ‘versneld afgekapt’ en met een deeltijdstudie ernaast, koos Sjoerd om van zijn bijbaan zijn werk te gaan maken bij Intersport. “Ik ben ook de enige die in de familie business zit, mijn twee zussen zijn de communicatie in gegaan.”

Vanaf 2001 is de winkel drie keer verbouwd: in 2012 en 2013 toen de tuin van het naastgelegen Reisbureau René (nu Soit Conceptstore) bij de winkel betrokken is en een stuk magazijn van Reisbureau René. “In maart-april dit afgelopen jaar was de laatste verbouwing, waar de winkel een eigentijdse uitstraling heeft gekregen.” Er zijn voor bijna elke sport wel producten te vinden in de winkel. “Er zijn zoveel diverse sporten, en tuurlijk moet je keuzes maken waar je je in specialiseert.” Running, Fitness, Football, Tennis, staan op de muur aangegeven, maar ook hockey, korfbal, en de seizoenartikelen voor bad- en beach en wintersport zijn bij Intersport te vinden. Nike, Adidas en Asics zijn de grotere bekende merken die Intersport verkoopt, maar zo heeft ook elke aparte functionele sport zijn eigen merk. Er zijn steeds meer clubs en verenigingen, die tegenwoordig steeds meer centraal regelen. Via de VIP-app van onze winkel kunnen deze zich bij ons aanmelden voor de aanschaf van sportartikelen.

“Door de corona-tijd zie je een verschuiving in sporten, er wordt meer getennist, hardgelopen, gewandeld en gefietst. Ook Sport-lifestyle is op het moment in trek, mensen zijn veel meer thuis en dragen meer Leisure wear als trainingspakken en sporttruien. Als soft-franchise bepalen we qua inkoop grotendeels zelf waar we onze kracht op inzetten. “Er kan een gratis SafeSize 3D voetanalyse worden gedaan in de winkel om tot de perfecte loopschoen te komen, zo kun je nog steeds je tennisracket laten bespannen en is er een eigen gedeelte in de winkel waar kleding bedrukt wordt. “Voor veel sportverenigingen bedrukken wij de kleding, maar wij bedrukken bijvoorbeeld ook bedrijfskleding. Zo hebben we laatst voor een taxibedrijf polo’s bedrukt. In de zomer heb je de toeristen, die pakken altijd wel een bal of een club T-shirt mee. Je vaste klanten zijn nu belangrijk, extra service speelt daarbij een grote rol!
Of Sjoerd zelf veel sport? “Ik heb niet zo heel veel tijd meer om te sporten, maar tennis doe ik nog steeds fanatiek en zaalvoetbal heb ik zo’n 15 jaar gedaan. Een bootcamp of crossfit tussendoor is altijd ok om te doen. Wat ik graag doe is de nieuwe opkomende sport ‘padel’, dat tussen tennis en squash inzit. Het is erg populair in Zuid-Europese landen, helaas in Zeeland nauwelijks nog te spelen.”

Naast zijn werk zet Sjoerd zich in als bestuurslid voor de winkeliersvereniging ‘het OOG’. “Dit doe ik sinds een paar jaar, als ondernemer ben je betrokken bij je eigen stad. Je moet het toch zelf doen als stad, meedenken en je stem laten horen vind ik belangrijk. Samen kun je er wat van maken. En zeker in deze rare tijd, weet je niet wat de toekomst gaat brengen.”

Voor de liefde heeft Sjoerd even in Middelbrug gewoond, maar als geboren en getogen Goesenaar is hij blij dat hij zijn vriendin mee terug naar Goes heeft kunnen nemen. “Goes is als winkelstad leuk aanloopbaar, je kriskrast hier door de winkelstraten en men is vriendelijk. Het is echt een dorp in een stad, het ons kent ons!”

Als we de winkel uitlopen en nog even omdraaien, zien we Sjoerd snel weer zijn headset opdoen en verder oppakken waar hij mee bezig was. Zijn winkel Intersport als een sport op zich!