StudiePro

StudiePro

“We creëren hier een huiselijke en open sfeer. Eerst even iets drinken, een koekje en een praatje maken voor we aan het huiswerk beginnen. Er zijn zelfs kinderen die liever hier hun huiswerk maken dan thuis, thuis is voor ontspanning.”

Als we bij StudiePro Goes aan de Oostwal nr.1 binnenlopen, worden we ontvangen door Charisa van Vliet en Jacomien Burgs. Charisa is de vrouw van Bas Spekhorst en samen zijn ze acht jaar geleden begonnen met een klein groepje huiswerkbegeleiding, dat is uitgegroeid tot het bedrijf StudiePro met acht locaties in Zeeland. “We hebben een warme start gemaakt hier in Goes vanwege de bekendheid van AMEC dat we per 1 juli hebben overgenomen. Met name door de leerlingen van Pontes lyceum, waar we nu de huiswerkbegeleidingsklas verzorgen. StudiePro Goes is de ‘jongste’ aanvulling naast onze andere locaties in Middelburg, in Vlissingen, Zierikzee, Terneuzen en Krabbendijke.”

Hoe het idee is ontstaan bij Charisa en Bas om een bedrijf op te starten op het gebied van aanvullend onderwijs? “Ik heb de PABO gedaan”, begint Charisa te vertellen, “en al snel kwam ik erachter dat voor de klas staan niet echt mijn ding zou worden. Tijdens mijn studie begeleidde ik drie jaar een jongen en dat gaf veel voldoening. Ook op de onderwijsinstelling OdyZee, waar ik huiswerkbegeleiding gaf, ervaarde ik wat een resultaat je kunt behalen bij individuele begeleiding van leerlingen. Bas is afgestudeerd in Internationaal Business en Management en zo ontstond het idee van StudiePro. Hij doet de organisatie van het bedrijf en alles eromheen en ik de huiswerkbegeleiding. Zonder Bas waren we nooit zover gekomen!”

Ze starten met een klein groepje van vier tot zes leerlingen in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. “Als je wilt groeien dan moeten we een eigen ruimte gaan huren zei Bas en dat hebben we toen gedaan!” Na een jaar huurden ze een ruimte erbij, tot ze uiteindelijk naar het pand aan de Seissingel in Middelburg verhuisden, waar ze nu 4 jaar zitten. Inmiddels geeft StudiePro naast huiswerkbegeleiding in groepen van maximaal acht leerlingen, ook 1op1 bijles en zijn ze te vinden op veel scholen met een huiswerkklas, waar onder begeleiding huiswerk op school gemaakt kan worden. Voor bijles van specifieke vakken worden docenten of experts ingezet. “We werken inmiddels met een team van 42 medewerkers: van ZZP’ers tot loondienst, van docenten, coaches, studenten, mensen uit het beroepsleven, zij-instromers, gepensioneerden, echt van alles. Heel erg leuk!”

Begin dit jaar werden Charisa en Bas benaderd door AMEC. “Of wij interesse hadden om deze locatie in Goes over te nemen. Het klikte meteen. Met dezelfde filosofie als StudiePro is de samenwerking en daarna de overname van AMEC heel soepel verlopen.”
Jacomien is van maandag tot en met vrijdag het ‘vaste gezicht’ van StudiePro Goes. “Ik begeleidde de huiswerkklas in Krabbendijke bij het Calvijncollege tot er een vacature als coördinator voor deze locatie in Goes vrijkwam. Ik kom niet uit het onderwijs en werkte in de communicatie.” Ze ontdekte hoe leuk ze de interactie met mensen, met name de jeugd, vond. “Ik geef de leerlingen die hier komen een positieve bijdrage om hun fase van de middelbareschooltijd goed door te komen. Zo komen hier leerlingen die moeite hebben met specifieke vakken; die tijdelijk hulp nodig hebben; maar ook leerlingen wekelijks vanaf de brugklas tot aan het eindexamenjaar, omdat het een fijne plek is om te studeren. Vrijdagmiddag is populair, om al het huiswerk voor het weekend af te hebben. Dat geeft vrijheid!” Andere oorzaken van leerlingen met een leerachterstand zijn: ADHD, autisme, onzekerheid en faalangst, of een thuissituatie die het leren thuis lastig maakt. “Samen met de leerling vinden we de juiste weg en vaart iedere leerling zijn of haar eigen koers tot betere prestaties.” Er zijn al heel wat ‘eureka’ momentjes behaald bij StudiePro. “Een goed cijfer hoeft niet altijd een acht of hoger te zijn, van een twee naar een voldoende is voor sommige al een hele prestatie die een positieve ervaring met zich meebrengt en beloond mag worden. Want ook dat doen we hier. Wat leerlingen doen voor een extra koekje of chocoladereepje! Zo hebben we hier een 8+ pot als extraatje en het werkt echt”, lacht Jacomien.

Bij StudiePro is iedereen welkom, van jong tot oud, van basisschool tot zelfs HBO of MBO. “We geven vooral begeleiding aan de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Bekende verhalen zijn: “mijn kind heeft met twee vingers in de neus de basisschool doorlopen, maar heeft moeite met leren in de brugklas” en “het 2de jaar start ze ineens slecht” Of: leren kan hij wel, maar plannen heeft hij op de basisschool niet geleerd. Een ‘wake-up call’ is dan soms even nodig!” Ook voor het voortgezet onderwijs of volwassenen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het maken van een portfolio maken voor hun werk, is er plek bij StudiePro. De ‘Corona-tijd’ heeft met name door het online lesgeven bij veel leerlingen een leerachterstand veroorzaakt. “Wij zien hier meer leerlingen komen, waarbij sinds er weer klassikaal les wordt gegeven, hun leerachterstand nu pas is ontdekt. StudiePro heeft daarom op 17 plekken op diverse locaties van scholen ‘Corona-begeleiding’ voor deze leerlingen.

“We vinden het belangrijk dat leren voor elk kind mogelijk is, ook voor een betaalbare prijs. Dat is de reden waarom we de samenwerking met scholen opzoeken. Het volgen van huiswerkbegeleiding op je eigen school van StudiePro is goedkoper.” Ook zijn er beurzen voor kinderen die extra begeleiding niet kunnen betalen.
“Wat we leren is in de tijd niet zo veel veranderd. Het ezelsbruggetje ‘Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord’ wordt niet meer gebruikt, maar ‘De stelling van Pythagoras’ bestaat nog steeds. Leren leren is nog steeds het belangrijkst!”