Slijterij Bie de Bolle

Slijterij Bie de Bolle

“Je kan het mooiste product op aarde laten proeven, maar als je het niet lust heb je er niets aan. Smaak is persoonlijk en het belangrijkste bij de aanschaf van je favoriete drank.”

Ook al is het erg rustig in de stad, bij Slijterij Bie de Bolle aan de Dam loopt zo nu en dan nog een klant binnen. “Klanten komen nog wel om een lekkere wijn of een whisky, maar de proeverijen die ik normaal wekelijks geef kunnen helaas nu niet doorgaan”, zegt Sjoerd de Zwart.

Sjoerd opende zijn nieuwe slijterij in november 2017, waar je terecht kunt voor een uitgebreid assortiment aan whisky, speciaal bier, wijn en gedistilleerd uit alle hoeken van de wereld. “De slijterij die ik had in Heinkenszand liep goed, alleen wilde ik meer gaan doen met proeverijen en die ruimte had ik niet. Ik wilde graag naar Goes, het is een leuke stad en er is een grotere markt die ik hier kan bereiken. Het moment dat ik in de krant las dat de Action in het voormalige pand van de V&D in Goes zou komen en er nog boxen vrij waren voor verhuur, stond ik ’s middags gelijk met mijn zakenpartner in deze ruimte.” In een kleine twee maanden tijd werd de ruimte verbouwd tot wat het nu is.

Met het gebruik van stoere materialen als hout en staal is de industriële look van de ruimte behouden. Opvallend is de met 300 houten kistjes gebouwde grote wandkast waar een breed assortiment aan dranken getoond word. In het midden van de zaak is een proeflokaal gebouwd van 45m2, waar Sjoerd als drankspecialist met een voorliefde voor whisky en speciaal bier, wekelijks zijn proeverijen houdt. “Vaak zie je op proeverijen dat het geven van informatie over een whisky of wijn een grotere rol speelt dan het daadwerkelijke proeven.” Hij vertelt enthousiast verder hoe de proeverijen bij Bie de Bolle gegeven worden, wat hij belangrijk vind dat de gasten beleven tijdens een sessie en wat er allemaal mogelijk is. “Of het nu met whisky is, met wijn, port of bier, het samen proeven maakt het een extra beleving. A shared beer always tastes better!” lacht hij.
De thematische proeverijen vindt Sjoerd het leukst. “Ik ben een ‘Fantasy liefhebber’ en houdt ook van uitdagingen. De Game of Thrones- proeverijen die we hier hebben gehad waren écht de leukste! Tot twee keer toe hebben we dit thema doorgevoerd in kleding en uitstraling om de bijzondere whisky’s en wijnen van Game of Thrones te laten proeven. We waren bezig met het organiseren van nog een fantastisch leuke thematische proeverij, maar dat hebben we nu even uitgesteld.”

Door het ‘blind proeven’ dat Sjoerd regelmatig met zijn eigen whisky-club doet, kwam hij op het idee om ‘digitale tasting’ op te zetten. Met een proefpakketje van flesjes en een vragenlijst die je thuis krijgt bezorgd, wordt er geproefd vanuit huis achter de laptop. “We hebben de eerste sessie vorige week gehad en het was echt een succes. Met een aantal personen wordt er volgens het ‘blind proeven-principe’ geproefd. Zeker in deze tijd als je elkaar mist op je werk of privé met vrienden is het een leuke idee! Zo heb ik binnenkort een digitale proeverij voor een bedrijf waar de medewerkers nu allemaal thuiswerken en die op deze manier hun vrijdagmiddagborrel gaan doen. De whisky, wijn en zelfs bier-tastings zijn voor de komende tijd al gepland.”

We vragen aan Sjoerd wat hij de bijzonderste whisky in zijn winkel vindt. “Dat is deze set whisky’s van St. Magdalene Distelley”. Hij loopt naar de kast waar een aantal bijzondere flessen achter slot en grendel staan. “Van deze set zijn er in de wereld maar 249 gemaakt”, zegt hij trots. “Deze zijn veel waard en zal ik ook niet los verkopen. Een keer hiermee een proeverij zou bijzonder zijn.”

Bij het foto’s maken valt ons oog op een rij andere flessen. Verkoop je ook ‘Mede ‘? Wij worden weer wat wijzer en krijgen verteld dat ‘Mede’ een honingdrank is die al in de middeleeuwen werd gedronken, ook door de stoere Vikingen. Deze vaak nog in films uit vroegere tijden gedronken wordt en in de kleine bergdorpjes in Frankrijk wordt verkocht. Namen als Drakenvuur, Piratenbloed, Elfencharme en Heksenelixe staan met fantasierijke letters vermeld op het etiket van de flessen. Gaan we naar de bieren verteld Sjoerd dat de slijterij ook ambassadeur is van het speciaalbier Pojhala, gebrouwen in Estland. De bierkenners komen speciaal hiervoor naar Bie de Bolle. “Zo proberen we elke keer naast het normale assortiment, toch wat bijzonders in de winkel te krijgen.”

Tot slot hebben we het nog even over de wijnen. “Als whisky-liefhebber proef ik meer wijn op jaarbasis dan whisky’s. Van begin maart tot half april zijn er elk weekend op zondag één of twee wijnproeverijen om de wijnen voor het nieuwe seizoen uit te proberen. Dan heb je ook nog de bier- experiences, die doen Marijke en Niels die hier werken. Ook dat gaat nu niet door.
Het festival ‘Whisky by the Sea’ in Vlissingen, waar wij sinds vier jaar de organisatie van hebben overgenomen is gelukkig in september.”

We maken nog even een foto met op de achtergrond de schappen met kleine sample-flesjes. “Als klanten ernaar vragen, mogen ze altijd proeven als ze advies nodig hebben, want persoonlijke smaak blijft toch het allerbelangrijkste.”