Mode Lize

Mode Lize

“Sinds de serie Peaky Blinders is de vraag naar flatcaps in de winkel flink toegenomen. De herencollectie is toch mijn favoriet om te verkopen, dat maakt het extra leuk dat deze trend zo populair is.”

En dan zitten we ineens tussen de hoeden. In de hoekwinkel aan de Lombardstraat nr.8 worden we omringd door een variëteit aan dames- heren en kinderhoeden in de hoedenspeciaalzaak Mode Lize hoeden. “Het is nu de rustigste periode, maar ook wel weer de leukste, omdat de nieuwe zomercollectie binnenkomt en de inkoop voor de winter is gestart”, vertelt Clara van der Post.
Nu 3 jaar geleden, begin maart 2017, heeft Clara de winkel overgenomen. “Ik had al een webshop voor hoeden Clara’s Hoedtique, maar een winkel is eigenlijk veel leuker. Zeker in een speciaalzaak als deze, want je geeft echt advies aan je klanten.” Clara vertelt ons dat de overname eigenlijk ‘out of the blue’ is ontstaan. Een kennis via haar vriendenkring wilde met de winkel in Goes stoppen en samen met haar schoonmoeder besloten ze Mode Lize over te nemen. Mode Lize is 35 jaar opgericht door twee zussen uit Oud-Beijerland en zij hebben later een winkel geopend in Middelburg. In 2000 is deze winkel overgenomen door de vorige eigenaresse, die vier jaar later met de winkel naar Goes verhuisde. Mode Lize is de enige hoedenspeciaalzaak van Zeeland en Goes ligt centraal voor de vele klanten die uit de regio de winkel komen bezoeken. “ Ook voor de toeristen, want de Belgen en Duitsers komen hier elk jaar terug. Zo komt men hier ook voor hoeden voor de Engelse paardenraces.”

“Het stoffe imago van een hoedenwinkel wil ik graag veranderen, met deze gedachte ben ik de winkel gestart. Als accessoire komt de hoed, of eigenlijk hoofddeksel, steeds meer terug als trend en wordt niet alleen maar gedragen als gelegenheids-accessoire. Ik ben daarbij actief op facebook en instagram om ook het jongere publiek meer te bereiken.”

De hoofdzakelijk handgemaakte collectie wordt ingekocht volgens de modekleuren van het seizoen en de trends van het moment. De collectie komt uit België, Duitsland en Engeland, maar ook uit Slowakije en Amerika. De goedkopere seizoenslijn wordt gemaakt in China. “Zo ben ik in Parijs en Düsseldorf te vinden op de beurzen en te shoppen. En ik doe graag mijn inspiratie op bij mijn favoriete winkel ‘House of Hats’ in Den Haag.” Clara vertelt verder wat ze allemaal in de winkel heeft hangen. Van diverse gelegenheidshoeden voor zowel dames- als heren, baretten, pillboxen en flatcaps. Maar ook backpackershoedjes en hippe petten met een print, erg gewild zijn de zomerhoeden met UV-protectie. “We hebben klanten die door de dermatoloog worden doorgestuurd voor een hoed met zon-protectie 80. Het is een groeiende klantengroep, mensen zijn tegenwoordig meer met hun gezondheid bezig.” Bij de gelegenheidshoeden ziet Clara ook een trend, wat eerst veel gedecoreerder was, gaat de voorkeur nu uit naar strak en simpel.

Clara legt ons uit hoe het opmaken van een hoed te werk gaat. Om een hoed meer eigen en exclusiever te maken is er ook de mogelijkheid een eigen garnering of corsage op een hoed te laten maken. “Zo kun je hier een garnering uitzoeken naar wens, de eenvoudige maak ik zelf. Wordt het iets ingewikkelder dan laat ik het aan mijn collega over. Ik zou het graag zelf leren, maar die tijd heb ik helaas nog niet.”

“Wat er voor de hoedenzaak precies in het pand heeft gezeten weten we niet, we denken een postkantoor.” Van 1585 tot 1610 zat er de herberg De Drije Haringhen in het pand en aan het eind van de 18de eeuw zat er een stadsschooltje. “Bij het opknappen van het monumentale pand hebben we geprobeerd de kleur van het originele Zeeuwse groen zo dicht mogelijk te benaderen om het authentieke te behouden. Graag had Clara de winkel iets groter gehad, om haar accessoires iets uit te breiden. “ We verkopen nu handschoenen, kleine tassen en panty’s erbij, maar ik zou graag meer ruimte hebben voor sieraden, als manchetknopen en dergelijke. Maar de locatie van de winkel is eigenlijk ideaal, je hebt van alle kanten doorloop, ook van de haven voor de toeristen.”
Clara haar eigen favoriete hoed? “ Dat is de Fedora, eigentijds maar overal bij te combineren.” Voor de foto zet ze nog even een felgroen hoedje op, maar twijfelt … het moet wel goed matchen!