Laden Evenementen

Rembrandt en tijdgenoten

16 mei 2023

Een prachtig beeld van het historiestuk in de omgeving van Rembrandt. Dat is wat de tentoonstelling Rembrandt en tijdgenoten in de Hermitage in Amsterdam u te bieden heeft. Voor deze expositie is een selectie van 35 historiestukken gemaakt uit The Leiden Collection, een toonaangevende privéverzameling uit New York. Met 2 schilderijen van Rembrandt zijn het dit keer echter vooral zijn tijdgenoten die op de voorgrond treden. En dat leidt tot fantastische ontdekkingen, zoals het werk van Arent de Gelder of de historiestukken van Jan Steen.

Ontdek de topstukken van deze bijzondere tentoonstelling, en luister naar de verhalen die zij te vertellen hebben. Laat u verrassen en schrijf u nu nog in voor deze live lezing in het Historisch Museum de Bevelanden!
AANMELDEN via : secretariaat@hmdb.nl

In de 17e eeuw werd het historiestuk beschouwd als het meest prestigieuze genre in de schilderkunst. Deze voorstellingen zijn stuk voor stuk gebaseerd op de Bijbel, heiliglevens, mythologische verhalen en de geschiedenis. Voor een kunstenaar was het schilderen van historiën het meest nobele dat hij kon bereiken. Hiermee kon hij tonen wat hij in zijn mars had, zoals kennis van de verschillende bronnen, overtuigende weergave van menselijke emoties en een goede compositie. In deze tentoonstelling staat het historiestuk als genre centraal.

The Leiden Collection werd in 2003 opgericht door het echtpaar Kaplan uit New York. Zij brachten een van de grootste en belangrijkste particuliere verzamelingen schilderijen uit de Nederlandse 17e eeuw bij elkaar. Daarbij richten zij zich op werken van Rembrandt en zijn leermeesters, volgelingen en tijdgenoten. Niet verwonderlijk dus dat zij hun collectie vernoemd hebben naar de geboortestad van de grote meester.

In deze lezing maakt u kennis met al het moois dat de tentoonstelling te bieden heeft, zoals Rembrandts imposante Minerva in haar studeerkamer, de indringende Christus op de Olijfberg van Arent de Gelder, of de verrassende historiestukken van Jan Steen. Laat u verrassen door alle prachtige verhalen rond deze topstukken uit The Leiden Collection. Schrijf u nu nog in om het niet te missen!

Afbeelding: Rembrandt, Minerva in haar studeervertrek, 1635, New York, The Leiden Collection

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
16 mei 2023
Tijd:
13:14 - 15:15
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Site:
www.hmdb.nl

Locatie

Historisch Museum de Bevelanden
Singelstraat 13
Goes, 4461 HZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0113-228883
Bekijk de site van Locatie